Ferenc pápa imája a szlovák püspökökkel a Fájdalmas Szűzanyához

Ferenc pápa – 2021. szeptember 15., szerda | 15:00

A Szentatya szeptember 15-én, szerdán reggel 9 órakor a sasvári Mária-kegyhelyen találkozott a szlovák püspökökkel, akikkel együtt imádkozott a Hétfájdalmú Szűzanya-bazilikában.

Szeptember 15. a Fájdalmas Szűzanya (Hétfájdalmú Szűz) liturgikus emléknapja. A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódik, liturgikus ünneplését először a szervita rendnek engedélyezték, majd VII. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. A Hétfájdalmú Szűzanya Szlovákia védőszentje, ünnepe munkaszüneti nap Szlovákiában. A kultusz központja Sasvár (Šaštín), Szlovákia legjelentősebb Mária-kegyhelye.

Szlovákiai apostoli útjának utolsó napján, szeptember 15-én, szerdán délelőtt Ferenc pápa a sasvári Hétfájdalmú Szűzanya Nemzeti Kegyhelyén mutatott be szentmisét. Az ünnepi szertartás előtt találkozott a szlovák püspökökkel, akikkel együtt imádkozott a Fájdalmas Szűzanyához.

Hétfájdalmú Miasszonyunk, testvérként gyűltünk össze előtted, hálásan az Úr irgalmas szeretetéért. És te itt vagy velünk, ahogyan az apostolokkal a cenáculumban.

Egyház Anyja, szenvedők vigasztalója, bizalommal fordulunk hozzád, szolgálatunk örömeiben és fáradalmaiban. Tekints ránk gyöngéden, és fogadj két karodba.

Apostolok Királynője és bűnösök Menedéke, aki ismered emberi korlátainkat, lelki kudarcainkat, a magány és az elhagyatottság fájdalmát: gyógyítsd be lágyan sebeinket.

Isten Anyja és a mi Édesanyánk, rád bízzuk életünket és hazánkat, rád bízzuk püspöki közösségünket. Esdd ki a kegyelmet, hogy mindennap hűséggel éljük meg a szavakat, melyeket Fiad, Jézus tanított nekünk, és amelyekkel most őbenne és ővele Istenhez, a mi Atyánkhoz fordulunk.

Ezután együtt elimádkozták a Miatyánkot, majd a pápa így könyörgött:

Istenünk, aki megadod Egyházadnak, hogy kövesse a boldogságos Szűz Máriát Krisztus szenvedésének szemlélésében, add meg nekünk az ő közbenjárására, hogy egyre inkább hasonuljunk egyszülött Fiadhoz, és eljussunk kegyelme teljességére. Aki él és uralkodik mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican news

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria