Ferenc pápa imát kért Kazahsztán árvíz sújtotta lakosságáért

Ferenc pápa – 2024. április 11., csütörtök | 16:39

A Szentatya április 10-én, a szerdai általános kihallgatás végén imát kért az áradások sújtotta kazahsztániakért. A természeti katasztrófa a közép-ázsiai ország számos régióját érintette, és emberek ezreinek evakuálását vonta magával. A pápa felhívást intézett a szentföldi, ukrajnai és mianmari konfliktusoktól szenvedőkért is.

„Szeretném kifejezni lelki közelségemet Kazahsztán népéhez” – hangsúlyozta Ferenc pápa a szerdai általános audienciáján, utalva a közép-ázsiai ország számos régióját sújtó hatalmas áradásra. Ferenc pápa 2022 szeptemberében járt Kazahsztánban.

„Mindenkit arra kérek, hogy imádkozzon azokért, akik e természeti katasztrófa hatásaitól szenvednek” – mondta a pápa a szerdai általános kihallgatás végén, a zarándokoknak szóló angol nyelvű  köszöntése során. „Még a nehézségek idején is idézzük fel a feltámadt Krisztus örömét” – buzdított a Szentatya.

Oroszország és Kazahsztán több mint százezer ember evakuálását rendelte el, miután a gyorsan olvadó hó következtében a folyók a gátat átszakítva kiöntöttek. A bekövetkezett áradás a legsúlyosabb volt a térségben az elmúlt hetven évben – jelentette a Reuters hírügynökség. Az özönvíz rengeteg települést borított el az Urál-hegységben, Szibériában, valamint az Urál és a Tobol folyók mentén fekvő területeken. A folyók néhány óra alatt méterekkel a valaha feljegyzett legmagasabb szintre emelkedtek.

*

Ferenc pápa olasz nyelvű köszöntésében ismét imádkozott mindazokért, akik a világot sújtó háborúk miatt szenvednek. „Gondolataim a meggyötört Ukrajnára, Palesztinára és Izraelre irányulnak” – mondta, majd így imádkozott: „Az Úr adjon nekünk békét!” A világot sújtó háborúk kapcsán azt kérte: „Ne feledkezzünk meg Mianmarról, kérjünk békét az Úrtól, és ne feledkezzünk meg testvéreinkről, akik oly sokat szenvednek ezeken a háborús helyeken.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria