Ferenc pápa Kabulból elmenekült afgán családokkal találkozott a Vatikánban

Ferenc pápa – 2021. szeptember 23., csütörtök | 16:20

Szeptember 22-én, az általános kihallgatás előtt a vatikáni VI. Pál teremben Ferenc pápa tizennégy keresztény afgán menekülttel találkozott, köztük hét gyermekkel. Elmondták a Szentatyának, milyen félelem és bizonytalanság uralkodik az országban a tálibok hatalomátvétele óta.

Egy afgán nő két ajándékkal érkezett: egy gyűrűvel, amely a férjéé volt, akit „elnyelt” a tálib terror, és egy afgán ruhával, amely „egy egész élet szenvedéseiről mesél”. Ferenc pápa elfogadta a gyűrűt, egy feltétellel: az asszony őrzi barátságuk zálogaként és a remény jeleként. Az afgán nő jelezte, hogy a remény ott van három lánya, valamint fia szemében. A gyerekei 14 és 25 év közöttiek. A lányok voltak azok, akik mobiljukon küldött segélykérésükkel elősegítették hihetetlen menekülésüket Kabulból. Olaszországban, Bergamo térségében lett új otthonuk, ott kezdhetnek új életet. A szolidaritás egész hálója munkálkodott a befogadásukon, egy afgán menekült író és a Meet Human Alapítvány irányításával.

Három keresztény családnak sikerült így megmenekülnie: tizennégy ember, köztük nyolc gyermek. A gyerekek mindegyike egy rajzzal érkezett a pápához. Az egyik család egyéves gyermekét azonnal kórházba kellett szállítani egy fertőzés miatt, de már jól van.

Kegyetlenségről, sok fájdalomról árulkodnak a történeteik, amelyeket elmondtak Ferenc pápának. Amint a tálibok megérkeztek Kabulba, keresztényként támadások érték őket. „A férjem volt az első, akik elbocsátottak, majd letartóztattak, és azóta nincs róla hírünk – mondta el a férje nélkül érkezett 57 éves afgán nő. – Négy napon és négy éjszakán át a pincébe bezárkózva éltünk attól félve, hogy letartóztatnak, mert valószínűleg valaki feljelentett, amiért keresztények vagyunk.”

Az egyik afgán férfi és felesége harminckét évesek, ők is Kabulból menekültek el, két gyermekük van: egy kilencéves és egy négyéves. Egy harmincöt éves férfi és harmincnégy éves felesége szintén gyermekeikkel érkeztek Olaszországba: legnagyobb gyermekük tizenegy, a két kisebb nyolc-, illetve egyéves.

A Meet Human Alapítvány Afgán testvéreink címmel hirdetett kampányt, olasz civil és katonai szervezetekkel együttműködve. A három családot nemcsak áthozták a határon, hanem munkát keresnek nekik, és segítenek beíratni a gyermekeket oktatási intézményekbe, gondoskodnak róluk.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria