Ferenc pápa a keresztény iskolatestvérekhez: Segítsétek megvalósulni a megtört életű gyerekek álmait

Ferenc pápa – 2024. április 23., kedd | 12:35

Április 22-én, hétfőn reggel találkozott a Szentatya a francia alapítású Keresztény Iskolatestvérek szerzetesrend római nagykáptalanjának 64 tagjával. A De la Salle Szent János által 1680-ban Reimsben alapított, kizárólag laikus testvérekből álló kongregációját a Szentszék 1725-ben hagyta jóvá.

A Szentatya mindenekelőtt megköszönte a munkájukat, amelyet sajátos karizmájukkal a gyermekek és fiatalok evangelizálásáért végeznek az oktatáson és nevelésen keresztül. Az intézmény bicentenáriuma lehetőséget kínál arra, hogy visszatérjenek az alapítók eredeti elképzeléseihez. Szolgálatuk ma már jelen van a világ különböző országaiban, műveiket teljesen az Úrra bízták és a diákokat minden erejükkel a teljes emberi fejlődést szem előtt tartva szolgálják.

Az iskolatestvérek ma a világ szegénységtől és főként a fiatalok munkanélküliségétől sújtott régióiban tevékenykednek, ezért a pápa arra buzdította őket, hogy igazi atyai szívvel az Isten szerető és együttérző arcát tükrözzék diákjaik felé. Hivatásuk jegyében a perifériákat választják, ami már önmagában is tanúságtétel a világ előtt, melynek arcát eltorzítják a háborúk, a közöny és a leggyengébbek elutasítása. Buzdította őket, hogy segítsék az ottani fiatalok sok okból összetört álmainak megvalósulását, hogy a háborús területeken élő gyermekek se veszítsék el a képességüket, hogy mosolyogjanak.

A Szentatya Péter utódaként bátorította őket, hogy szorosan működjenek együtt azokkal az egyházmegyékkel, ahol missziót teljesítenek, és tartsák távol maguktól a gőg, a bezárkózás, a megosztottság és a pletykálkodás szellemét.

Nagykáptalanjuk végén megújítják majd a Szűzanya Szeplőtelen Szívének tett felajánlásukat, ezért pedagógiájukban segítse őket Mária teljes „igenje”, mellyel egészen belesimult Isten üdvözítő tervébe. A Szűzanya segítse őket a kezdeti buzgalom megőrzésében, hogy alázatosan, az Istenbe vetett bizalommal, valamint gyengédsége és irgalma jegyében örömmel tudjanak szolgálni! – zárta beszédét Ferenc pápa a Keresztény Iskolatestvérek római nagykáptalanjának 64 tagjához.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria