Ferenc pápa különleges Angelusa: Mindannyiunknak szüksége van a törődésre!

Ferenc pápa – 2021. július 11., vasárnap | 14:59

Július 11-én a Szentatya az Agostino Gemelliről elnevezett oktatókórház 10. emeleti erkélyéről vezette a vasárnap szokásos Mária-imádságot. Beteg gyermekek is voltak vele az erkélyen. Kiemelte a mindenki számára ingyenes és jó egészségügyi rendszer fontosságát, valamint a betegekkel való törődés mindenkire érvényes kötelességét.

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Örülök, hogy megtarthatjuk a szokásos, vasárnapi, közös Angelus-imát innen, a Gemelli Kórházból is. Szeretnék köszönetet mondani mindannyiatoknak: éreztem közelségeteket és imádságos támogatásotokat. Szívből köszönöm! A mai szentmisén hallott evangélium elbeszéli, hogy Jézus tanítványai, akiknek küldetést adott, „olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak” (Mk 6,13). Ez az „olaj” eszünkbe juttatja a betegek kenetének szentségét, amely megerősít lélekben és testben. De ez az „olaj” a beteggel törődők meghallgatása, közelsége, gondoskodása, gyengédsége is: olyan, mint a simogatás, melytől az ember jobban érzi magát, mely enyhíti a fájdalmat és bátorságot önt belénk.

Előbb-utóbb mindannyiunknak – mindenkinek – szüksége van a közelségnek és a gyengédségnek erre a „kenetére”, és mindannyian adhatunk belőle valakinek egy látogatással, egy telefonhívással, egy kéznyújtással a rászorulók felé.

Ne feledjük, hogy az utolsó ítéletkor – Máté evangéliumának 25. fejezete – az egyik dolog, amit számon fognak kérni tőlünk, az a betegekhez való közelség lesz!

Ezekben a napokban, amikor kórházi ápolásra szorultam, ismét megtapasztaltam, mennyire fontos a jó egészségügyi szolgáltatás, amely mindenki számára elérhető, mint Olaszországban és más országokban. Egy olyan ingyenes egészségügyi rendszer, amely mindenki számára hozzáférhető, és jó szolgáltatást biztosít. Nem szabad elveszítenünk ezt a rendkívüli értéket! Fenn kell tartanunk! És ezen mindannyiunknak dolgoznunk kell, mert ez mindenkit szolgál, és mindenkinek a hozzájárulását igényli.

Az Egyházban is előfordul, hogy valamelyik egészségügyi intézmény a rossz vezetés miatt nem áll jól pénzügyileg, és az első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy eladjuk. De az Egyházban a hivatásunk sosem arra szól, hogy pénzünk legyen, hanem hogy szolgáljunk, a szolgálat pedig mindig ingyenes.

Ne felejtsétek el ezt: mentsétek meg az ingyenes intézményeket!

Szeretném kifejezni hálámat és bátorításomat az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és a kórházi személyzetnek itt és más kórházakban is. Nagyon sokat dolgoznak! És imádkozzunk minden betegért! Vannak itt beteg gyermekek, a barátaink… Miért szenvednek a gyermekek? Miért szenvednek a gyermekek – szívszaggató ez a kérdés. Kísérjétek őket imáitokkal, és imádkozzatok minden betegért, különösen a legsúlyosabb állapotban lévőkért: senki se maradjon egyedül, mindenki kapja meg a meghallgatás, a közelség, a gyengédség és a gondoskodás kenetét! Ezt kérjük Máriának, égi édesanyánknak, a betegek gyógyítójának közbenjárására.

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Az elmúlt napokban gyakran imádkoztam Haitiért, az elnök meggyilkolása és felesége megsebesítése után. Csatlakozom az ország püspökeinek sürgető felhívásához, hogy „tegyék le a fegyvert, válasszák az életet, válasszák a testvéri együttélést mindenki és Haiti érdekében”. Közel állok a kedves haiti néphez; remélem, hogy megáll az erőszak spirálja, és a nemzet képes lesz újra elindulni a békés és harmonikus jövő felé vezető úton.

Ma van a „tenger vasárnapja”, amelyet különleges módon a tengerészek és mindazok tiszteletére szentelünk, akiknek munkájuk és megélhetésük a tengertől függ. Imádkozom értük, és mindenkit arra kérek, hogy vigyázzon az óceánokra és a tengerekre. Vigyázzunk a tengerek egészségére: ne kerüljön műanyag a tengerbe!

Megemlékezem mindazokról és megáldom mindazokat, akik ma részt vesznek a Mária Rádió családjának zarándoklatán a lengyelországi Częstochowa kegyhelyére.

Ma tartjuk Szent Benedek apátnak, Európa védőszentjének ünnepét. Öleljük védőszentünket! Minden jót kívánunk a bencéseknek szerte a világon! És minden jót kívánok Európának, legyen egységes alapértékeiben!

Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria