Ferenc pápa Lisszabonból visszaérkezett Rómába

Ferenc pápa – 2023. augusztus 6., vasárnap | 22:33

Ferenc pápával a fedélzetén a portugál nemzeti légitársaság gépe (A321/TAP Air Portugal) augusztus 6-án, vasárnap 21.40 körül szállt le a római Fiumicino Leonardo da Vinci repülőtéren. Ferenc pápa szerdán érkezett meg 42. apostoli útjára Portugáliába, ahol augusztus 2. és 6. között részt vett a 37. Ifjúsági Világtalálkozón a fővárosban.

A gép 18.20-kor szállt fel a portugál főváros Figo Maduro légibázisáról, ahol a búcsúztató ünnepségre közvetlenül a Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnökkel folytatott néhány perces magánbeszélgetés után került sor. Az államfőnek küldött táviratában a pápa „testvériséget, örömöt és békét” kívánt Portugáliának.

A Szentatyát augusztus 2-án, szerdán, közvetlenül megérkezése után a belémi nemzeti palotában (az egykori királyi palotában) Marcelo Rebelo de Sousa köztársasági elnök köszöntötte. Szintén Belém városrészben, a kulturális központban találkozott a pápa a hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület tagjaival. A délután folyamán az apostoli nunciatúrán találkozott a miniszterelnökkel, ezt követően a híres Szent Jeromos-kolostorban vesperást vezetett a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel és szerzetesnővérekkel, valamint szeminaristákkal és lelkipásztori munkatársakkal.

Augusztus 3-án, csütörtökön délelőtt a Portugál Katolikus Egyetem területén diákokkal találkozott a Szentatya. Ezután Lisszabonból a közeli Cascaisba indult, ahol a Scholas Occurrentes hívek nemzetközi magántársulata portugál székhelyén köszöntötte a szervezethez tartozó fiatalokat. Délután visszatért a portugál fővárosba, az ifjúsági világtalálkozó nyitóceremóniájára, amelyre a VII. Eduárd-parkban került sor.

Augusztus 4-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa kiszolgáltatta a kiengesztelődés szentségét az ifjúsági világtalálkozó résztvevői közül három fiatalnak a belémi Vasco da Gama-kertben. Ezt követően a de Serafina plébániaközpontba látogatott, hogy találkozzon néhány karitatív központ képviselőjével. Délben az apostoli nunciatúrán fiatalokkal ebédelt, este pedig ő vezette a keresztutat a fiatalokkal a VII. Eduárd-parkban.

A fatimai kegyhelyet augusztus 5-én, szombaton délelőtt látogatta meg a Szentatya. Reggel indult helikopterrel Lisszabonból a fatimai stadionba, és a Jelenések kápolnájában beteg fiatalokkal együtt elimádkozta a rózsafüzért. Szombaton délután és este még két programja volt: 18 órakor a szokásos zárt körű találkozóra került sor a Jézus Társasága portugáliai tagjaival a Colégio de São João de Britóban, majd este részt vett a fiatalok imavirrasztásán a Tejo-parkban.

Az ifjúsági világtalálkozó zárómiséjét Ferenc pápa ismét a Tejo-parkban mutatta be augusztus 6-án, vasárnap 9 órakor. Délután az algési Passeio marítimo koncerthelyszínen találkozott az ifjúsági világtalálkozó önkénteseivel, a búcsúceremónia előtt, amelyre a Figo Maduro légibázison kerül sor.

A pápa este 18.20-kor indult vissza Rómába.

A repülőgépen a Szentatya kíséretében utazott Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa; José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kultúra és Nevelés Dikasztériumának prefektusa, valamint a hamarosan bíborossá kreálandó Robert Prevost érsek, a Püspöki Dikasztérium prefektusa.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria