Ferenc pápa: A nők és a lányok méltóságát meg kell védeni

Ferenc pápa – 2023. január 30., hétfő | 13:35

A pápa hangsúlyozta a nők és a lányok méltóságának védelme és a velük való törődés fontosságát, amikor január 26-án, csütörtökön beszédet intézett A vallásközi találkozás kultúráját építő nők című nemzetközi konferencia résztvevőihez.

A nők és lányok méltóságát elő kell mozdítani és meg kell védeni – hangsúlyozta Ferenc pápa csütörtöki beszédében és megköszönte a Vatikánban A vallásközi találkozás kultúráját építő nők című nemzetközi konferencia résztvevőinek az ezzel kapcsolatos elkötelezettségüket.

A január 25. és 27. közötti konferenciát a Katolikus Nőszervezetek Világszövetsége (WUCWO) a Vallásközi Párbeszéd Dikasztériumával együttműködésben szervezte meg a római Pápai Urbaniana Egyetemen. Ferenc pápa üdvözölte a jelenlévőket, és megjegyezte, hogy nem jellemző, hogy „tizenkét vallás követői a világ minden tájáról összegyűljenek és megvitassák a találkozás és a párbeszéd fontos kérdéseit a béke és a megértés elősegítése érdekében a mi sebzett világunkban. Annál is értékesebb az a tény, hogy az önök konferenciája a nők tapasztalatainak és nézőpontjainak meghallgatására törekszik, mivel béketörekvésünkbe egyre inkább be kell vonni a nőket. Mert a nők gondoskodást és életet ajándékoznak a világnak: ők maguk jelentik a békéhez vezető utat”.

A katolikus egyház elkötelezett a vallások közötti párbeszéd, valamint a különböző vallási hagyományok követői közötti megértés és együttműködés előmozdítása mellett – jelentette ki Ferenc pápa. Hangsúlyozta az jelenlévőknek, hogy mindegyikük saját hagyományaival együtt olyan gazdagsággal rendelkezik, amit fel tud kínálni a világnak, „a szeretet, a gondoskodás és a testvériség szellemében”. Megköszönte a konferencia résztvevőinek, hogy energiát fordítottak vallási hagyományaik női aspektusainak újrafelfedezésére, és megmutatták, hogyan járulnak hozzá a találkozás kultúrájához. Miközben sajnálatát fejezte ki, hogy a találkozás egyre ritkábbá válik, a pápa kiemelte, hogy a találkozás lehetősége „az egyik legnagyobb ajándék, amelyet családjaink, közösségeink és társadalmaink számára nyújthatunk”.

A Szentatya arra biztatta a résztvevőket, hogy folytassák fontos közös munkájukat, osszák meg egymással a tanulságokat és a legjobban bevált gyakorlatokat. „Hálás vagyok önöknek azért az elkötelezettségért és erőfeszítésért, amellyel előmozdítják a nők és különösen a lányok méltóságát.” Ferenc pápa beszéde végén ismét megköszönte jelenlétüket, és jókívánságait fejezte ki fontos munkájukhoz.

A konferencia szervezői azzal a céllal, hogy mindig tiszteljék a nőket és értékeljék egyedülálló hozzájárulásukat, „párbeszédet” kezdeményeztek más vallási hagyományokat követő nőkkel, hogy „beszéljenek, együtt haladjanak és dolgozzanak egy jobb világ megteremtése érdekében, amelyben mindenki tiszteletben tartja mások méltóságát”. Ebből a célból tartják ezt az összejövetelt, hogy különböző női és vallásközi szempontokból tovább elmélkedjenek a „találkozás kultúrájáról”, hogy együtt dolgozzanak a párbeszéd alapelveinek alkalmazásán.

A konferencia és a párbeszéd során megvizsgálják a nők és a női vezetők szerepét a társadalmi, gazdasági, vallási és politikai életben helyi, nemzeti és nemzetközi szinten; megbeszélik, hogy miként fedezhető fel újra, hogyan osztható meg egymással a különböző vallások saját vallásos irodalma, szentjei, bölcsei, egyházi művészetei és zenéi, hogy felébresszék lelki-szellemi energiánkat, hogy meggyógyítsanak minket és a világot; továbbá, hogy miként lehet tanulni a nők történeteiből a vallások közötti párbeszéd és a találkozás kultúrájának előmozdítása érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria