Ferenc pápa nyitotta meg az Olasz Püspöki Konferencia ülését

Kitekintő – 2024. május 22., szerda | 12:36

Május 20-án, hétfőn délután a vatikáni új szinódusi aulában nyitotta meg a pápa az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 79. ülését. A Szentatya köszöntötte a résztvevőket, átadta nekik előkészített beszédét, majd kötetlen beszélgetést folytatott velük. Este imavirrasztásra gyűltek össze a főpásztorok a Szent Péter-bazilikában, amelyre Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka videoüzenetet küldött.

Az olasz püspökök az elmúlt hónapokban 16 csoportban találkoztak Ferenc pápával ad limina látogatásuk alkalmával. Hétfőn a CEI ülését – amelyen mintegy kétszáz főpásztor vett részt – megnyitva másfél órán át beszélgetett a püspökökkel Ferenc pápa, aki azt kérte tőlük, hogy beszéljenek nyíltan és szabadon.

Számos téma fölmerült a megbeszélésen: a fiatalok, akik Olaszországban maradnak, és azok, akik elmennek; az ideológiák, amelyek alattomosan befészkelik magukat a kultúrába és a társadalomba; a születő hivatások válsága és a meglévők gondozása; a migránsok befogadása, ami erkölcsi kötelesség; nyugtalanság az antiszemita megnyilvánulások visszatérése miatt; szinodalitás; a papok támogatása.

Az egyik fő kérdés az olasz egyházmegyék összevonása volt, amellyel kapcsolatban Ferenc pápa már 2013-ban, amikor először találkozott a CEI tagjaival, alapos megfontolást kért, gyakorlati megoldásokkal, szem előtt tartva a püspökök által megfogalmazott fenntartásokat, amelyek az adott terület kulturális identitásából eredő eltérésekből, valamint az így megnövekedő terület lelkipásztori ellátásának nehézségéből fakadnak.

A püspökök ad limina látogatása során a pápának alkalma nyílt jobban belelátni az egyes régiókkal kapcsolatban ebbe a helyzetbe. Az elmúlt években 22 olasz egyházmegyét vontak össze. Ugyanakkor nem biztos, hogy folytatódik ez, ahogy az a mostani megbeszélésből kiderült; lehet, hogy újragondolják ezt a lépést. Inkább az a javaslat merült föl, hogy az intézményeket egyesítsék, beleértve a regionális szemináriumokat (melyekben gyakran csekély számú papnövendék tanul), amint azt a pápa is több ízben szorgalmazta korábban.

Ez a kérdés szorosan összefügg a hivatások számának csökkenésével. Néhány püspök a papi és szerzetesi közösségek létszámának csökkenéséről számolt be, Ferenc pápa pedig példaként említette a latin-amerikai egyházakat, ahol a közösségi tevékenységeket világiak és szerzetesnővérek irányítják.

Fókuszba került a pápa és az olasz püspökök megbeszélésén a szinodalitás tapasztalata, és az útmutatás, hogy a főpásztorok atyai szeretettel kísérjék a papokat, akiknek szükségük van támogatásra a modern kor változásai és kulturális átalakulásai közepette. A problémákkal szemben ne csüggedjenek, ne engedjék kihunyni a hivatás lelkesedését, abban a biztos tudatban, hogy Isten sosem hagy el, és a Szentlélek ereje segít új mentalitással és viselkedéssel szembenézni a felmerülő nehézségekkel.

Ferenc pápa határozottan felszólította a püspököket, hogy szinodális egyházat éljenek, és szilárd képzést biztosítsanak a papok és a világiak számára, hogy így ne essenek a klerikalizmus kísértésébe. Ennek kapcsán jelképes ajándékot adott a püspököknek: a Szentek, nem világiasak (Santi, non mondani) című kötetet, amely a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Jorge Mario Bergoglio különböző korszakokban született írásait tartalmazza. A szövegek közös nevezője az úgynevezett spirituális elvilágiasodás, amely válságba sodorja a hitet.

A találkozó végén a püspökök gyűrűcsókra járultak a pápa elé, személyesen köszöntve őt.

A Szentatya, mielőtt elhagyta volna az új szinódusi aulát, Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, a CEI elnöke kíséretében üdvözölte a „Napraforgó fogadó” catering felszolgálóinak csoportját, amely fogyatékkal vagy Down-szindrómával élő fiataloknak ad munkát Rómában. Valamennyien felsorakoztak egyenruhájukban, nagy izgalommal, amiért köszönthetik Péter utódát.

*

Este a Szent Péter-bazilikában a püspökök imádságra gyűltek össze a békéért. Matteo Zuppi vezetésével elimádkozták a rózsafüzért a Szentföldről kapott szentolvasókkal, és meghallgatták Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka videoüzenetét.

„Köszönöm a közelségüket, a szolidaritást, amelyet az egész olasz egyház, a különböző egyházmegyék és az egyházhoz kapcsolódó különféle közösségek juttattak kifejezésre számos formában helyi egyházunk és mindenekelőtt kis közösségünk iránt, amely nagy csapást szenvedett, egészen konkrétan többen meg is haltak. De a közösség nagyon egységes és lelkileg nagyon erős” – fogalmazott Pizzaballa bíboros üzenetének elején, melyet élőben közvetítettek Jeruzsálemből, és amelyet a TV2000, az olasz katolikus televízió is élő adásban sugárzott.

Amint arról beszámoltunk, Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka május 15. és 19. között Gázában tett lelkipásztori látogatást.

„Sok fájdalmat és szenvedést tapasztaltam, de haragot vagy dühöt nem éreztem közöttük. Ez nagyon meglepett, és sokat elmond erről a közösségről, amely itt él, a falakon túl.” A pátriárka hozzátette: vannak olyan helyzetek, amikor „nem tudod megoldani a problémákat, de jelen kell lenned. Ott kell állni, és el kell mondani, hogy ott vagy”.

„Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, hogy megpróbáljunk mindenkinek segítséget nyújtani, hogy kilábaljanak ebből a nehéz helyzetből, hogy az erőszak ördögi körét mielőbb megállíthassuk.”

Pizzaballa bíboros videoüzenetében köszönetet mondott Matteo Zuppi bíborosnak, a CEI elnökének, hogy júniusban a Szentföldre utazik. „Köszönöm, hogy – mint keresztény, hívő emberek, akiknek a gyökerei e földbe és az itteni emberek életébe vannak beágyazva – segítettek abban, hogy a lehetőségekhez mérten jól éljünk ebben a nagyon nehéz időszakban. Imádkozzanak értünk, és mi is, amennyire csak lehetséges, mindennek ellenére továbbra is imádkozunk önökért, és köszönetet mondunk” – zárta a jeruzsálemi latin pátriárka üzenetét.

Forrás: Vatikáni Rádió 1; 2

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria