Ferenc pápa a ritka betegséggel küzdőkhöz: A pozitív szemlélet a szeretet csodája

Ferenc pápa – 2018. május 1., kedd | 18:56

A Szentatya április 30-án, hétfőn délben a Kelemen teremben fogadta a ritka betegségek ellen küzdő Una Vita Rara (Egy Ritka Élet) olasz szervezet 62 tagját.

A találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy aznap érkezett Rómába a Ritka Szavak elnevezésű jótékonysági futás. Az Olaszországban közismert hosszútávfutó, Luca Sala felkarolta a ritka betegségben szenvedők ügyét, és figyelemfelhívás céljából tíz nap alatt tett meg 700 kilométernyi távolságot az örök városig az egyik ritka betegségben, az AHDS szindrómában szenvedő fiú, Davide Barolini falujából, a Brescia melletti Monticelli Brusatiból indulva.

A Szentatyával való találkozó kezdetén Davide édesapja elmesélte a pápának fia betegségének történetét, és azt is, hogy római látogatásukat zarándokútnak tekinti.

Mindig örömmel találkozom azokkal a szervezetekkel, amelyek a ritka betegségek kutatásával és a betegek iránti szolidaritás megteremtésével foglalkoznak – fogalmazott a pápa. Valóban létező dolog a szenvedés fájdalma, és sok fáradozást igényel egy ilyen beteg, ezért mindig csodálattal tekintek számos család akaratára, hogy együtt, közösen nézzenek szembe  mindezzel. A Szentatya név szerint köszöntötte a Barolini szülőket, a szervezet alapítóit: „Ti, Giorgio és Rosita, belülről éreztétek a késztetést, hogy tegyetek valamit fiatokért, Davidéért és a többi betegért, valamint családjaikért.”

Már az egyesület neve is sokatmondó: „Egy Ritka Élet”, mert pozitív módon fejezi ki Davide és vele együtt sok más hasonló beteg helyzetét – mutatott rá a pápa. – A betegség negatív oldalával tisztában vagyunk, mert az a mindennapi valóság. De ez a név azt jelzi, hogy ti látjátok a pozitívumot: azt, hogy minden emberi élet egyedi, és hogy az élet a ritka betegségek esetében is mindenekelőtt élet. Ez a pozitív szemlélet tipikus csodája a szeretetnek. A szeretet művel ilyet, képes meglátni a jót, még a legnehezebb esetben is, képes megőrizni a kicsi lángot a sötét éjszakában – emelte ki a pápa. 

Ez a szeretet egy másik csodát is művel, mert segít másokat abban, hogy nyitottak maradjanak, hogy meg tudják osztani egymással örömeiket és gondjaikat, hogy tudjanak másokkal is szolidárisak lenni. Azt hiszem, ebből a lelkületből született meg a 700 kilométeres futás, amiért hálát adok az Istennek. Futás ez az életért és a reménységért. Szívből gratulálok mindazoknak, akik életre hívták ezt a Ritka Szavak Futást – hangsúlyozta Ferenc pápa, végül pedig imádságáról biztosította a jelenlevőket, kérve egyúttal az ő imádságukat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria