Ferenc pápa a világ vallási képviselőivel együtt imádkozik Rómában a békéért

Ferenc pápa – 2020. október 19., hétfő | 16:42

Idén 34. alkalommal rendezi meg a Sant’Egidio közösség a vallások közti béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. A „Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség” mottóval október 20-ára meghirdetett találkozón részt vesz Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is.

A vallási vezetők imádkoznak a békéért, a háborúk és a járvány áldozataiért. Minden résztvevő a saját vallási hagyományai, szertartása szerint imádkozik. A római Santa Maria in Aracoeli-templomban délután 16.25-kor kezdődik az ökumenikus keresztény imádság, amelyen Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka is részt vesz. A zsidók a római zsinagógában, a muszlimok és a buddhisták és más keleti vallások képviselői a Capitoliumi Múzeumok termeiben imádkoznak majd.

Ezt követően a vallási képviselők a Capitolium terén találkoznak és vesznek részt a zárószertartáson, ahol beszédet mond Ferenc pápa, Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka; iszlám részről az Emberi Testvériség Legfelsőbb Bizottságának főtitkára, Mohamed Abdel Szalam; Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök; Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke; Andrea Riccardi, a Sant’Egidio alapítója; Haïm Korsia francia főrabbi és Shoten Minegishi, a japán soto zen buddhizmus képviselője. A szertartás végén a hagyományokhoz híven a vallási vezetők gyertyát gyújtanak a nagy közös kandeláberen a békéért.

A minden évben számos látogatót vonzó rendezvényen idén a koronavírus-járvány miatt jelentősen korlátozzák a résztvevők számát, viszont online követhetők lesznek az események, többnyelvű fordítással.

„Ebben a nehéz történelmi pillanatban, amikor dúl a világjárvány, régi és új háborúk zajlanak – mint a Szíriát tíz éve sújtó háború és az újonnan kitört hegyi-karabahi konfliktus –, Európa szívéből szeretnénk a közös gondolkodás, az imádság és a találkozás ünnepélyes pillanatát ajándékozni a világnak: a jövőbe vetett remény üzenetét, a legnagyobb jó, a Béke nevében” – áll a Sant’Egidio közösség sajtóközleményében.

Aki szeretne részt venni a találkozón, ITT regisztrálhat, és ugyanitt talál információkat arról, hogyan tudja követni a rendezvényt különböző nyelveken. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News; Santegidio.org

Fotó: Ansa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria