Fiatalkorúak börtönében fog gyóntatni Ferenc pápa Panamában

Ferenc pápa – 2019. január 22., kedd | 17:42

Fiatalkorúak börtönében fogva tartott, valamint AIDS-beteg fiatalokkal is találkozik majd Ferenc pápa panamai apostoli útja során – közölte Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott vezetője. Az egyházfő január 23. és 28. között tesz látogatást a latin-amerikai országban.

Az ifjúsági világtalálkozó himuszát tanulják a Las Garzas fiatalkorúak börtönének lakói

Panamában rendezik január 22. és 27. között a katolikus ifjúsági világtalálkozót, amelyen a hagyományoknak megfelelően a Szentatya is jelen lesz. A vatikáni sajtóközpont már tavaly novemberben közzétette a pápa részletes programját, Alessandro Gisotti ezúttal az apostoli út néhány jelentősebb momentumára hívta fel a figyelmet. A sajtóközpont megbízott vezetője két programot emelt ki: a pápa találkozik a panamai főváros keleti részén lévő fiatalkorúak börtönében fogva tartottakkal, később pedig AIDS-beteg fiatalokkal is – e találkozások az út erősen „máriai” jellegét mutatják meg.

Január 25-én, pénteken a Szentatya látogatást tesz a Las Garzas de Pacora fiatalkorúak börtönében, ahol kétszáz rabbal találkozik. A pápa néhányukat saját maga fogja meggyóntatni. „Ez Ferenc pápa közelségének a jele azok iránt a fiatalok iránt, akik nem tudnak részt venni az ifjúsági világtalálkozón.”

Vigasztalást és reményt hozhat Ferenc pápa Panama legnagyobb olyan börtönébe, ahol fiatalkorúakat tartanak fogva: a katolikus egyházfő pápasága történetében először fog börtönben gyóntatni – adta hírül a Euronews hírportál. A Szentatya egy olyan fiatalt is meggyóntat, aki 16 éves korában kettős gyilkosságot követett el.

A börtön igazgatója, Lidia Castaneda szerint a fogvatartottak mást és mást várnak a látogatástól: „Néhányan azt mondják, csak azt szeretnék, hogy a pápa meghallgassa őket, mások gyónni akarnak, van, aki bűnbánatot akar tanúsítani, és van, aki azt szeretné, ha a pápa megérintené őt.”

A Las Garzasban lázasan készülnek Ferenc pápa látogatására: az ifjúsági világtalálkozó jelképét festették a falakra, és az esemény himnuszát is begyakorolták az intézmény lakói, akiknek 65 százaléka rablásért, a többiek pedig gyilkosságért kerültek a falak közé.

Ferenc pápa csaknem minden külföldi útja alkalmával ellátogat egy börtönbe, hogy felhívja a figyelmet arra, még a társadalom peremén élőknek is joguk van a méltósághoz, és szükségük van a lelkigondozásra.

A Las Garzas Panama legnagyobb fiatalkorúakat fogvatartó börtöne: a hatóságok szerint modellintézmény a régió többi börtönéhez képest, amelyekben túl nagy a zsúfoltság.

Január 27-én, a találkozó zárónapján a Szentatya az Irgalmas Szamaritánus Otthonba is ellátogat, hogy fogyatékkal élő és AIDS-beteg fiatalokkal találkozzon. A pápa ez alkalommal is a társadalom perifériáján élők mellett kíván lenni – hangsúlyozta Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott vezetője.

Forrás: Vatikáni Rádió, Euronews

Fotó: Euronews

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria