Fiatalok az Egyház jövőjéért – Közép-európai ifjúságpasztorációs konferenciát tartottak Bécsben

Külhoni – 2022. december 19., hétfő | 19:40

Hét országból száz résztvevő érkezett a december 2. és 4. között Bécsben megrendezett IV. Közép-Európai Katolikus Napokra (Mittel-Europaische Katholikentag), hogy egy több mint tíz éve tartó együttműködés keretében ezúttal a szinódusi folyamat szempontjából tekintsenek rá ifjúságpasztorációs tevékenységükre. Magyarországról egy 18 fős delegáció volt jelen a konferencián.

A magyar delegáció tagjaként a találkozón részt vett Gábor Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának vezetője is.

Az eseményen elhangzottakat Bezák Tamás atya, a Váci Egyházmegye ifjúsági referense és Kis Domonkos, az egyházmegyei ifjúsági iroda vezetője foglalta össze. A Váci Egyházmegye honlapján megjelent írást szerkesztve közöljük.

A Közép-Európai Katolikus Napokat (Mittel-Europaische Katholikentag, MEKT) Christoph Schönborn bíboros bécsi érsek kezdeményezésére 2004 tavaszán tartották meg először azzal a céllal, hogy az EU-csatlakozás előestéjén a térség közös múlttal és lelki hagyományokkal rendelkező országai még jobban együtt tudjanak működni és erősödjön közöttük a szolidaritás.

A kezdeményezésből az ifjúságpasztoráció területén tartós együttműködés alakult ki, az egyes országok püspöki konferenciái mellett a fiatalokért dolgozó lelkipásztorok és világiak azóta is rendszeresen tapasztalatot cserélnek.

Idén negyedik alkalommal tartották meg szakmai konferenciájukat, ezúttal Bécsben, a Katholische Jugend Österreich (Osztrák Katolikus Fiatalok) elnevezésű szervezettel együttműködve.

A konferencia nyitóelőadását Nathalie Becquart XMCJ, a püspöki szinódus altitkára tartotta. Arra hívta a résztvevőket,

legyenek figyelmesek, legyen nyitott fülük a fiatalokra, hallgassanak velük együtt a Szentlélekre, és hallgassanak egymásra is, hogy sikeresen tudjanak együtt dolgozni, egy csapatként.

Branislav Kožuch szlovák pap példákon keresztül mutatta be az ifjúsági szinódus pozitív hatásait országa ifjúsági lelkipásztori szolgálatára. Elmondta: Szlovákiában külön ifjúsági központ szervezi az országos ifjúsági munkát; a fiatalokért felelős lelkipásztorok a legtöbb helyen e feladatot és az iskolai hitoktatás felügyeletét végzik, emellett nincsenek plébániai szolgálatban.

Stephan Turnovszky bécsi segédpüspök, az Osztrák Püspöki Konferencia ifjúságért felelős püspöke előadásában evangéliumi képek segítségével vázolta fel a szinodális ifjúságpasztoráció módszerét. Leszögezte:

a fiatalokkal úgy kell foglalkozni, ahogy Krisztus építette a kapcsolatot az apostolokkal, tanítványaival: bizalmat kell adni nekik,

megvárva, amíg beérnek, ahogy Krisztus is megvárta, hogy Péter több bukás után felálljon, és akkor rábízta az Egyházat.

A szinodalitás klasszikus bibliai képe is szóba került – az emmauszi tanítványok együtt haladnak Krisztussal, aki meghallgatja, befogadja őket, asztalhoz ül velük; számtalan gesztust gyakorol feléjük, amelyekből mindannyian tanulhatnak.

A konferencián Meghallgatás és tanulás címmel a részt vevő országok lelkipásztori kezdeményezéseit és programjait ismertették. Magyarország mellett Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, a Cseh Köztársaság és Ausztria is bemutatkozott egy-egy projekttel. Bezák Tamás atya és Kis Domonkos a szinodális kérdőív a Váci Egyházmegye ifjúságával történő feldolgozásáról számoltak be, fontos információkkal szolgálva ennek kapcsán a fiatalok vallásosságáról és az Egyházról alkotott képéről.

A beszélgetések, tapasztalatcserék, a helyi ifjúsági lelkipásztori kezdeményezések megismerése mellett a közös ünneplés és imádság is fontos része volt a találkozónak.

Egymás kultúrájával játékos formában ismerkedtek a konferencia résztvevői. Hazánkat egy kvízjátékon keresztül mutatták be a magyar delegáció tagjai.

A Bécsben együtt töltött napokat a figyelmes meghallgatás jellemezte, ahogyan azt Ferenc pápa szükségesnek tartja a szinodális egyház számára. Az interaktív program nem ért véget délután a hivatalos előadásokkal és műhelyfoglalkozásokkal. Késő estig tartó beszélgetések alakultak ki.

A konferencia jelmondatának – „Adsumus Sanctus Spiritus” – megfelelően a szentmise volt a találkozó minden napjának középpontban.

A szentmiséken az olvasmányok, a hívek könyörgései váltakozva a résztvevők anyanyelvén hangzottak el. A liturgia közös nyelve, miként a konferenciáé is, az angol volt.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria