Fokozatosan nyitják meg a Vatikáni Múzeumot

Kitekintő – 2020. május 13., szerda | 11:23

A világjárvány miatt a Vatikáni Múzeum is arra kényszerült immár két hónapja, hogy bezárja kapuit, jóllehet 2019-ben hétmillió látogató kereste fel.

Fernando Vérgez Alzaga püspök, Vatikánváros Kormányzóságának főtitkára a Vatikáni Rádiónak arról beszélt, hogy a Vatikáni Múzeumot a látogatók teszik élővé, vagyis valós személyek valóságos tapasztalata. A virtuális állapot soha nem helyettesítheti a valóságot. A művészi alkotások élvezetéhez szem és szív kell, nem csak a képernyő érintése.

A világjárvány miatt a Vatikáni Múzeum is arra kényszerült immár két hónapja, hogy bezárja kapuit a látogatók előtt, jóllehet 2019-ben hétmillióan keresték fel. A nyitvatartás erkölcsi kötelessége mellett azonban fontosabb az egészség védelme. Éppen ezért a korlátozás időszakára csak a legszükségesebb alaptevékenységet biztosították, mintegy harminc szakember munkájával. A Vatikáni Múzeum alkalmazottainak nagy családja mintegy ezer főt számlál: teremőrök, adminisztrátorok, művészettörténészek, restaurátorok seregét. Lassan újra munkába állnak: fokozatosan és az új biztonsági protokollok elsajátításával.

Mindenekelőtt biztosítottuk az egész személyzet fizetését, ami megfelel Ferenc pápa kifejezett akaratának – mondta a püspök. – Másodsorban megnyirbáltuk az összes nem szükséges kiadást, mint ahogy egy család is először a feleslegtől szabadul, ami persze mindig áldozattal jár. Ami a jövőnket illeti, elmondhatom, hogy a Vatikáni Múzeum stabil intézmény, anyagilag is. Ez megengedi, hogy bizalommal tekintsünk a jövőbe.

Ez a két hónap számunkra nagy csend volt, miként Ferenc pápát láttuk, ahogy dolgozószobájából az üres Szent Péter térre néz. Mi naponta látjuk a múzeum néptelen termeit. Ez a csend imádságra indít bennünket. Éppen ezért mi is „félrevonultunk”, és csak a legszükségesebb tevékenységre figyeltünk.

Vérgez Alzaga püspök elmondta, számos virtuális lehetőséget kínálnak a múzeum kincseinek megtekintésére, például a Sixtus-kápolna meglátogatására. Néhány hónapja él a hivatalos Instagram-oldaluk Vaticanmuseums néven, ahol mindennap bemutatnak egy-egy művet a pápai gyűjteményekből, az utóbbi időben együttműködve a Vatican News portállal.

Nincs még biztos időpont az újranyitásra: az előkészület belül indul, már bevezették az új protokollt a személyzet számára. A kormányzóság új egészségügyi szabályzatot dolgozott ki, melynek betartása kötelező minden látogató számára, főként a megfelelő közösségi távolságtartással. Fontos, hogy egyelőre csak online bejelentkezéssel lehet belépni. Ez a rendszer biztosítja a lépcsőzetesség jegyében az egyenletes érkezést. A jegyek online igénylésekor kapott válasz pontosan tartalmazza a beléptetés időpontját, illetve felhív a maszk kötelező használatára.

Éppen ezért gondolunk elsősorban Lazio régióra és Róma városára – folytatta a püspök. – Szeretnénk számukra megkönnyíteni a délutáni és esti órák hasznosítását, és főként a hétvégéket. Jó lenne, ha a nehézségek mostani időszakát valamiként a saját javunkra tudnánk felhasználni. Éppen ezért fordulok hozzájuk Antonio Paolucci professzor, a múzeum korábbi igazgatójának szavaival: „Rómaiak, hasznosítsátok újból magatok számára a múzeumaitokat. A Vatikáni Múzeum először Róma város múzeumaként született meg!” Lehetne-e ennél kedvezőbb alkalmat találni a következő hetekben? – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Vérgez Alzaga püspök, Vatikánváros Kormányzóságának főtitkára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News/MuseiVaticani.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria