Fontos megállapodás született Etiópiában a kormány és a tigrinya vezetők között

Kitekintő – 2023. január 3., kedd | 17:32

Miután december 26-án, hétfőn megérkeztek Mekelébe, az etiópiai Tigré tartomány fővárosába, a kormányküldöttség és a tigrinya (túlnyomórészt keresztény ortodox hitű etiópiai nemzetiség) vezetők számos sürgős kérdést vitattak meg a humanitárius segítségnyújtással, az alapvető szolgáltatásokkal, a kereskedelemmel és az eritreai és amhara erők kivonásával kapcsolatban.

A helyi etióp sajtó szívélyesnek és történelmi jelentőségűnek minősítette az addisz-abebai küldöttség és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetősége közötti tárgyalásokat, melyeket az eritreai erőknek az ország északi régiójából való kivonulásáról folytattak az elmúlt napokban.

Getachew Reda, Tigré tartomány elnökének tanácsadója szerint, aki a TPLF nevében szintén aláírta a békemegállapodást az etióp kormánnyal, „gyümölcsöző tárgyalásokra került sor, és fontos megállapodás született. Tovább haladunk előre, miközben szembenézünk az előttünk álló kihívásokkal”. A kormány ígéretet tett az intézményi szolgáltatások és az infrastruktúra teljes körű helyreállítására az egész régióban. Etiópia és a tigréi lázadó erők megállapodtak egy közös megfigyelő testület létrehozásában, amely biztosítja, hogy minden fél betartsa a november 2-án Dél-Afrikában aláírt békemegállapodást, amelynek célja a véres háború befejezése.

A megállapodás feltételei között szerepelnek a humanitárius segítségnyújtás garanciái és az etióp hadsereg bevonulása Tigré fővárosába. Ez az etióp szövetségi kormány első küldöttsége, amely két évvel a konfliktus kezdete után a régióba látogat, hogy figyelemmel kísérje a múlt hónapban kötött békemegállapodás végrehajtását.

December 27-én a nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines bejelentette, hogy újraindítja a Mekelébe tartó járatokat, hogy lehetővé tegye a családok újraegyesítését, megkönnyítse az üzleti élet újraindítását, ösztönözze a turizmust és hasznos lehetőségeket biztosítson a társadalom számára. A régió fővárosába naponta közlekedő járatokkal kapcsolatban a légitársaság közölte, hogy az útvonal iránti kereslet alapján növelni fogja a járatsűrűséget.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria