Gallagher érsek egyhetes látogatást tesz Vietnámban

Kitekintő – 2024. április 13., szombat | 12:41

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára április 9. és 14. közt Vietnámban tesz hivatalos látogatást. Találkozik Phạm Minh Chính miniszterelnökkel és Bùi Thanh Sơn külügyminiszterrel, megbeszéléseket folytat a helyi katolikus püspökökkel, két nyilvános szentmisét is bemutat, valamint ellátogat a hanoi nagyszemináriumba is.

Vietnámi útját Gallagher érsek idén január 18-án jelentette be, miután Ferenc pápa fogadta a Vietnámi Kommunista Párt képviselőiből álló delegáció tagjait a vatikáni Apostoli Palotában. Az államközi kapcsolatokért felelős érsek pozitívan értékelte a találkozót, reményét fejezve ki, hogy a vietnámi katolikus közösség számára eredményes lehet a kétoldalú kapcsolatok további erősödése, ami újabb fontos diplomáciai eredményekhez járulhat hozzá.

2023. július 27-én közös nyilatkozatban jelentette be a Vatikánvárosi Állam és a Vietnámi Szocialista Köztársaság, hogy megállapodást kötöttek arról, hogy a Szentszéknek állandó pápai képviselője lesz Hanoiban. Decemberben nevezték ki e tisztségre a lengyel származású Marek Zalewski érseket, aki addig szingapúri apostoli nuncius volt.

Gallagher érsek elmondta, hogy optimista azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa vietnámi látogatására is sor kerülhet a jövőben: „Úgy gondolom – nyilatkozta az újságíróknak –, hogy a Szentatya el akar menni oda, minden bizonnyal a helyi katolikus közösség is nagyon szeretné, hogy a pápa elmenjen hozzájuk, és szerintem nagyon jó lenne az egész régió számára. Vietnám – tette hozzá Gallagher érsek – fontos ország, sok szempontból egyfajta gazdasági csoda.”

A Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatok 1975-ben megszakadtak, de 1990 óta bíztató fejlődés tapasztalható. 2011-ben XVI. Benedek pápa egy nem rezidens képviselőt nevezett ki Vietnámba, tavaly pedig a vietnámi hatóságok engedélyezték az állandó képviselő kinevezését.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben levelet küldött a vietnámi helyi egyháznak, amelyben arra kérte a katolikus híveket, hogy „jó keresztényként és jó állampolgárként” éljenek, tanúbizonyságot téve Isten szeretetéről. Mindig tovább kell lépnünk, „felismerve az egybetartozó dolgokat és tiszteletben tartva a különbségeket” – írta a pápa. Ez felelősséggel jár a vietnámi katolikusok számára is: kifejezik „saját identitásukat azáltal, hogy élővé teszik egyházukat az evangélium terjesztésével a mindennapi életben”. Ez olyan tanúságtétel, amely a „vallásszabadság gyakorlásához szükséges kedvező feltételek” kialakításának köszönhetően segítheti a katolikus híveket a „párbeszéd előmozdításában és az országot éltető remény megteremtésében”.

A 100 milliós Vietnám lakosainak 85 százaléka vallja magát felekezethez nem tartozónak, bár általános szokás az ősök tisztelete és az imádkozás az „istenségekhez”. A vietnámi vallásosság a buddhizmus, a konfucianizmus és a taoizmus elemeiből építkezik, amit azonban a kommunizmus erősen háttérbe szorított. Napjainkban a lakosság 8 százalékát kitevő katolikus közösség a legdinamikusabban fejlődő vallási csoport az országban. Az utóbbi tíz évben erősen megnőtt a hívek száma, aminek látható jele a sok keresztelő, a számos papi és szerzetesi hivatás.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikan News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria