Gázában 112 élelemre várakozó ember halt meg – „Ki felel majd Isten és a történelem előtt?”

Kitekintő – 2024. március 1., péntek | 17:15

Ibrahim Faltasz, a Szentföldi Kusztódia helynöke az olasz katolikus SIR hírügynökségnek beszélt arról, hogy február 29-én több mint száz palesztin halt meg Gázavárosban, amikor megpróbáltak élelmet szerezni egy humanitárius konvojtól. „Mindannyian felelősek vagyunk a háború botrányáért” – hívta fel a figyelmet a ferences szerzetes.

„Botrány, hogy ma, 2024-ben Gázában – ahogy a világ más országaiban is – emberek halnak éhen. Teherautók százai várakoznak a határon, de megakadályozzák vagy korlátozzák a belépésüket.

Gázában az ember kétszer hal meg az éhségtől, mert a humanitárius segély nem érkezik meg, megtagadják, és aztán az ember meghal egy darab kenyérért sorban állva.”

Ibrahim Faltasz, a Szentföldi Kusztódia vikáriusa kommentálta ezekkel a szavakkal a drámai esetet: 112 palesztin halt meg és 800 megsebesült Gázavárosban, amikor a 38 segélyszállító teherautó által szállított élelmiszerhez próbáltak hozzájutni.

Az esetet egymástól eltérő módokon magyarázzák. Az izraeli hadsereg először megerősítette, hogy tüzet nyitott a tömegre, mert fenyegetőnek érezték a helyzetet – a palesztinok túl közel mentek a tankokhoz –, de aztán tagadta, hogy lőttek volna, „akár felülről, akár a földről”, ahogy ezt maga az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari kijelentette egy sajtótájékoztatón. Eszerint a magyarázat szerint a palesztinok halálának oka tehát a tömeg és a teherautók, amelyek elgázolták őket, amikor megpróbálták folytatni útjukat. Ezt a verziót a hadsereg által közzétett videó is megerősítette. Palesztin egészségügyi források viszont arról beszélnek, hogy több tucatnyi sebesültet szállítottak a gázavárosi kórházakba – a kevés még működő kórházba – lőtt sebekkel.

„Napról napra nő a háború áldozatainak száma, eddig százezer halott és sebesült van, és érthetetlen, hogy miért nem tudnak véget vetni ennek a mészárlásnak – mondja Faltasz atya, aki egy ideje azon dolgozik, hogy a Gázai övezetből sebesült gyerekeket vigyenek Olaszországba gyógykezelésre. – Emberek százait ölték és sebesítették meg egy erőszakos és indokolatlan támadásban, olyan embereket, akik megpróbáltak élelemhez jutni, hogy ne haljanak éhen, vízhez, hogy ne haljanak szomjan. A Szentföldön közel 150 napja dúl az erőszak, és a hétfőre meghirdetett tűzszünet reményét Biden amerikai elnök a tegnapi támadás után, amelyet »súlyos incidensnek« nevezett, kizárta. A világ és Európa számos vezetője megdöbbenését fejezte ki az abszurd eset felett, ami 112 ember halálát okozta és nyolcszázan megsebesültek.

A gonoszságot semmiféleképpen nem lehet igazolni, és nem lehet semmiféle igazolása annak, ha a védtelen és gyenge emberekre sújt le.”

A Kusztódia vikáriusa emlékeztet a gázai civil lakosság drámai életkörülményeire: „mindenből hiány van, élelmiszerből, vízből, áramból és gyógyszerekből, kórházakból, biztonságos menedékhelyekből. A kezelés és az ellátás semmilyen betegség esetén nem biztosított, még a legegyszerűbb betegségeket sem lehet kezelni. Újszülöttek halnak meg inkubátorban, rendszeres ellátásra szorulók halnak meg, és azok, akik legalább az életük utolsó napjaiban enyhülést kaphatnának, fájdalmak között távoznak el.

Gázában emberek halnak meg úgy, hogy sorban állnak egy darab kenyérért.”

„Azon tűnődöm – zárja Ibrahim atya –, miért nem lehet megállítani ezt a folyamatos és szüntelen mészárlást. Azon tűnődöm, hogy egy emberi lény hogyan élheti ki a dühét más védtelen emberi lényeken, akiket legyengített az éhség, az öt hónapja tartó háborútól fáradt és rettegő gyerekeken.”

Ki felel majd Isten és a történelem előtt ezért a gonoszságért? Mindannyian felelősek vagyunk.

Az, aki a gyengékre és az éhezőkre sújt le, de mindannyian felelősek vagyunk, ha nem tudjuk megállítani a gonoszt, és megengedjük, hogy így megvessék az életet. Mindannyian felelősek vagyunk a háború botrányáért.”

Forrás: AgenSIR

Fotó: AgensSIR; Chiesadimilano.it

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria