Görögkatolikus bölcsőde és óvoda épül Sajószentpéteren

Hazai – 2019. december 9., hétfő | 18:40

A Miskolci Egyházmegye bölcsőde és óvoda építését tervezi Sajószentpéteren. December 6-án Orosz Atanáz megyéspüspök megáldotta a leendő intézmény telkén felállított kőkeresztet.

„Ősi szokásunk szerint kereszt fölállításával kezdjük el a messzire mutató terv megvalósítását – mondta a szertartáson Orosz Atanáz püspök. – Szent Miklós ünnepén figyelmünket a gyermekek felé fordítjuk. Most is miattuk jöttünk ki ide, hogy Isten ajándékaként bölcsőde és óvoda épülhessen számunkra. A szertartás órájában, pénteken délután három órakor különösen átérezzük, hogy mindenben, amit elkezdünk, a keresztre feszített Megváltó segíthet nekünk. Rá vagyunk utalva, őhozzá ragaszkodunk, ő a mi életünk. Amikor nevelünk, akkor is mindenkor őreá tekintünk, az erőforrást tőle reméljük.”

Az újabb bölcsődei és óvodai férőhelyek kialakítása hiánypótló Sajószentpéteren; ilyen jellegű egyházi fenntartású intézmény nincs a tizenegyezer fős településen. Az épületben két-két bölcsődei és óvodai csoport kialakítására nyílik lehetőség, a tervek szerint már a következő nevelési évtől.

A beruházás megvalósítását kormányzati támogatás (EGYH-KCP-18-0130 és EGYH-KCP-18-0164), valamint további pályázati források teszik lehetővé.

Az ünnepségen részt vett Faragó Péter, a település polgármestere; a helyi intézmények vezetői, Szarka József, borsodi kerületi esperes, Janka Gábor kazincbarcikai parókus, valamint Major Zsolt református lelkipásztor is.

A kőkeresztet egy helyi vállalkozás készítette el, a rajta elhelyezett corpust Janka Gábor atya festette.

Jármi Zoltán sajószentpéteri parókus köszöntőjében a Szent Miklósnak tulajdonított mondást idézte: „Ha ajándékot adsz, add a szíveddel, nehogy a kinyújtott kéz ott maradjon viszonzást várni.” A közösség nevében köszönetet mondott az „ajándékért”, ami a jövőt, a felnövekvő ifjúságot szolgálja, és nem utolsósorban a keresztény értékrend szerinti nevelés megvalósulását.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria