Gróf Batthyány Lajos Életműdíj kitüntetésben részesült Gyürki László kanonok, pápai prelátus

Hazai – 2021. november 5., péntek | 14:50

Ünnepi ülést tartott a Vas megyei közgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója tiszteletére október 29-én a megyeháza dísztermében. Az eseményen példaértékű szakmai életpályájával, Vas megye szellemi értékeinek fejlődését szolgáló kimagasló munkássága elismeréséül Gyürki László kanonok, pápai prelátus Gróf Batthyány Lajos Életműdíj kitüntetésben részesült.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megnyitója után Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke tartott ünnepi beszédet, majd átadták a kitüntetéseket.

Gyürki Lászlót 1957-ben szentelték pappá. Ismeri a latin, a görög, a héber, az arámi, a szír és az arab nyelveket, mindez bibliakutatásaiban és fordító munkásságában is nagy segítséget jelentett számára. A hetvenes évek elején készült el a Szentírás új magyar fordítása, amelyben hét ószövetségi könyv magyar nyelvre való átültetésével is részt vett.

Hosszabb időt töltött Rómában, eljutott a Szentföldre is. Útjai során már a hetvenes évektől számos sikeres könyvet publikált a legutóbbi esztendőkig. 1986 óta teljesít szolgálatot Körmenden. Teológiai, tudományos munkássága nemzetközileg is ismert és elismert. Ismeretterjesztő tevékenységével hívők és nem hívők számára egyaránt érthetően teszi hozzáférhetővé a Biblia üzenetét.

Nagy érdeme van abban, hogy Batthyany-Strattmann László boldoggá avatása megtörténhetett. Ennek érdekében számos előadást tartott, kiállítást rendezett, létrehozta a hercegorvos emléktemplomát Körmenden.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szendi Péter / Vas Megyei Hírportál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria