Gyermekre várók zarándokoltak Vértessomlóra

Hazai – 2016. július 5., kedd | 13:31

Sarlós Boldogasszony ünnepén imádkozzunk bátran, hittel, reménységgel a születendő gyermekekért, és könyörögve kérjük Isten áldását családjainkra! – mondta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök július 3-án a hagyományos vértessomlói búcsún, a majd’ 300 éves Mária-kegyképhez érkező zarándokoknak.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!
 

1734-től élnek katolikus németek a településen, akiknek tanúsága szerint a Boldogságos Szűz sok bajba jutott ember fohászát hallgatta meg itt. 1736-ban került a templomba a bécsi kapucinusok Nyomorultak, Szorongatottak, Bajbajutottak Segítője kegyképének ma is tisztelt másolata. Az elmúlt századokban a község búcsújáró hellyé vált, ahová különösen Sarlós Boldogasszony napján zarándokolnak a hívek Mária közbenjárását kérve. A vértessomlóiak idén is imádságos lelki programokkal, virággal díszített úttal várták a zarándokokat.


A hagyományokat folytatva templomi és történelmi zászlókkal érkeztek népviseletbe öltözött hívek a környező településekről. A szokásnak megfelelően a falu közepén álló kápolnától a megyéspüspök vezetésével gyalogosan közelítették meg a kegytemplomot.

„A fiatalok között sokan vágynak gyermekáldásra, és sok mindent megtesznek érte. Sarlós Boldogasszony közbenjárását kérve itt, Vértessomlón megáldjuk a gyermekekre várókat, mert tudjuk, nem magától értetődő a gyermek születése, hanem Isten ajándéka. Az Ő álma, hogy az ember boldog legyen” – mondta a főpásztor a szentmisén, a kegytemplom szomszédságában megépített, mintegy kétezer virággal díszített oltárnál.


Spányi Antal püspök beszédében felhívta a figyelmet a búcsúnap lényegére, az Isten áldásában, jelenlétében történő találkozásokra. Kiemelte Mózes, Jeremiás, Illés próféta, valamint az apostolok, különösen Szent Pál találkozását az Úrral, Jézus Krisztussal. Hangsúlyozta, hogy Mária Erzsébetnél tett látogatásának csodája az, hogy mindketten Isten jelenlétének titkát hordozták.

A szentmise végén a főpásztor bejelentette, jövőre hálatáblát állítanak mindazoknak a gyermekeknek a születésére emlékezve, akiknek a kegyhelyen kapott áldás után indult el az életük. Kérte, hogy továbbra is tegyenek tanúságot mindazok, akik eddig levélben jelezték, hogy hálából zarándokoltak el a vértessomlói Máriához, mert imáikat meghallgatta a Szűzanya, és gyermekáldásban részesítette őket.


2011 óta hívja Spányi Antal püspök a gyermekeket váró, gyermekáldásért fohászkodó házaspárokat a vértessomlói búcsúi szentmisére. Öt év után már nemcsak a környékbeli, hanem távolabbi helyekről is érkeznek fiatal párok, hogy imádkozzanak és Szűz Mária közbenjárását kérve főpásztori áldásban részesüljenek.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria