Gyűjtést szerveztek a Vatikánban az ukrán menekültek javára

Kitekintő – 2022. március 7., hétfő | 18:53

Március 7-én Vatikánváros rendkívüli élelmiszer- és gyógyszeradomány-gyűjtési ponttá vált Ukrajna háború sújtotta lakossága számára. A kezdeményezést az Apostoli Alamizsnahivatal indította; hétfőn 12 és 15 óra között a vatikáni alkalmazottak leadhatták adományaikat a Kormányzósági palota előtti téren. Mindez újabb, konkrét jele annak, hogy a pápa és a Szentszék közel áll a szenvedőkhöz.

Az élelmiszer- és gyógyszeradományokat a Kormányzósági palota előtti téren szentszéki rendszámmal ellátott furgonokra rakják majd fel, és azonnal Ukrajnába küldik a római Santa Sofia-bazilika közreműködésével, amely az ukránok nemzetiségi temploma.

Március 3-án, csütörtökön Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás a Vatikáni Gyógyszertár munkaközössége által felajánlott életmentő és általános gyógyszereket szállított a római Szent Szófia-bazilika mellett kialakított gyűjtőhelyre. E gesztussal kívántak reagálni a konfliktus sújtotta Ukrajnából elmenekült emberek felhívására, amelyben támogatást kértek családjuknak és barátaiknak, akik szülőföldjükön maradtak. Az orvosi kellékek között fecskendők, tapaszok, fertőtlenítőszerek is voltak, melyeket a Vatikáni Kormányzóság Egészségügyi és Higiéniai Igazgatósága ajánlott fel. Az adományok néhány napon belül megérkeztek Lvivbe (Lembergbe), a lengyel határhoz legközelebb eső ukrán városba.

„A Vatikán készen áll a rászorulók megsegítésére” – mondta Krajewski bíboros. Nem az állampolgárságot, hanem a rászoruló embert nézi. Emellett a Pápai Alamizsnahivatal anyagi támogatását is eljuttatják az Ukrajnával határos országok pápai képviseleteihez, hogy támogassák a segítségnyújtást. A római Bambino Gesù kórház pedig húsz helyet biztosított Ukrajnából származó fiatal rákos betegek számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria