Hagyomány és innováció – Harmincéves a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium

Hazai – 2021. november 29., hétfő | 14:58

Idén harmincéves a Piarista Rend Magyar Tartománya legfiatalabb iskolája, a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium. Az alkalomhoz kapcsolódó jubileumi programsorozat keretében készült kisfilmben egykori és jelenlegi diákok, nevelők, igazgatók és az alapító, Jelenits István piarista szerzetes beszél a gödi iskola életre hívása óta érvényes missziójáról.

Harminc év, több mint ezer, kezébe szakmát kapott diák és a velük foglalkozó több mint kétszáz nevelő – így fest az 1991-ben alapított, fennállásának idén 30. jubileumát ünneplő gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium képzeletbeli mérlege.

A 2021-ben szintén jubiláló, háromszáz éves magyar piarista rendtartomány iskolái között a gödi a legfiatalabb, egyben az egyetlen szakképző intézmény. Az iskolában jelenleg 156 fiatal tanul az itt elérhető négy szakmai évfolyam valamelyikén vagy készül az érdeklődéséhez, tehetségéhez illeszkedő képzésbe lépni az intézményben három éve működő, a hazánkban elsőként itt bevezetett és kidolgozott, a gödi modell mintájára pedig mára az ország több mint tizenhét intézményében működő orientációs évfolyamon.

Fennállása óta az orientációs modellen túl számos olyan bátor, újító módszer kapcsolható a gödi intézményhez, amelynek nyomán méltán hirdetheti ma is, hogy falai között példátlan személyes odafigyeléssel megvalósuló „szak-emberképzés” folyik, amelynek fundamentuma a hagyomány és az innováció.

Az ünnephez kapcsolódó jubileumi programsorozat nyitányaként egykori igazgatók, mesterek, nevelők gyűltek össze, hogy együtt elevenítsék fel a piarista iskola indulását, az ott töltött éveket és a Gödön megélt, számukra azóta is munícióul szolgáló élményeiket, tapasztalataikat.

A jubileumi eseményen bemutatták a Nekem Göd – Szubjektív lenyomat a 30 éves piarista iskoláról című kisfilmet is, amelyben többek mellett megszólal az iskolát alapító piarista szerzetes, Jelenits István is, aki így fogalmaz a gödi piarista iskola születése kapcsán:

„Csinálunk egy olyan iskolát, ami nem hasonlít a többi iskolához. Személyeset alkotni a magam egyszerű eszközeivel...itt ilyesfélékre készítünk kedvet azokban, akik ide jönnek…”

Forrás és fotó: Piarista Tartományfőnökség

Videó: Göd Kommunikáció

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria