Hajdúdorogra is ellátogatott az aleppói melkita érsek

2017. december 21. csütörtök 12:47

A magyarországi görögkatolikusok érseki székhelyének vendége volt december 20-án Jean-Clément Jeanbart, a szíriai Aleppó görög melkita érseke.

Jean-Clément Jeanbart december 20-i programja Budapesten kezdődött, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével közös munkaebéden vett részt. Az eseményen jelen volt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár is, aki arról tájékoztatott, az üldözött közel-keleti keresztényeknek nyújtott további magyar segítségről is egyeztetett a két fél az Országházban. Magyarország egy, a szíriai harcokban lerombolt iskola újjáépítéséhez fog anyagi támogatást nyújtani.

A melkita érsek ezután érkezett Hajdúdorogra, ahol Kocsis Fülöp metropolitával, Orosz Atanáz miskolci püspökkel és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzóval vett részt a székesegyházban végzett alkonyati istentiszteleten. 

A vecsernye után Kocsis Fülöp metropolita mondott köszöntőbeszédet, melyben úgy fogalmazott, a melikta érsek látogatása az összetartozás napja. Kocsis Fülöp felidézte, amikor a Közel-Keleten járt, Libanon fővárosában találkozott Jean-Clément Jeanbart-ral. Az érsek nemcsak az ott élő keresztények szenvedéseiről szólt, hanem azt is megfogalmazta, hogy mit vár Európától, és az itt élő keresztényektől. „Azt kérte, hogy mutassuk meg nekik: nem feledkezünk meg arról, hogy a Közel-Keleten mit élnek át szenvedő testvéreink – emlékeztetett Kocsis Fülöp. Mint mondta: mindent meg kell tennünk azért, hogy újra felépüljön ez az ország, és vissza tudjanak térni oda a keresztények. „Én is azért utaztam oda most nyáron, hogy személyesen vigyem el a görögkatolikus hívek által összegyűjtött adományt.” A melkita érsek örömét és elismerését is kifejezte a Magyar Görögkatolikus Egyháznak, hogy ilyen támogatást nyújtott az ott élőknek.

„Mi a kapcsolat köztünk? – tette fel a kérdést Kocsis Fülöp. – Nem más, mint a megszülető Krisztus, aki összeköt bennünket; hiszen azért jött le a földre karácsonykor, hogy összekössön bennünket az Atyaistennel. Akik befogadták őt, azok hatalmat kaptak arra, hogy Isten fiaivá legyenek, és ők így egymás testvérei. Ez a gesztus, hogy elmehettem hozzájuk nyáron, azt fejezte ki számukra is, hogy testvérek vagyunk, hogy nekünk is fáj az ő fájdalmuk, de mégis tudunk nekik segíteni, és érzik, nem hagytuk őket magukra. Most magával viszi azt a csekély adományt, amit Budapesten, a jótékonysági koncerten gyűjtöttünk, emellett a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ diákjai is gondoltak rájuk, és némi adománnyal ők is támogatják a szíriai gyerekeket. Ne feledjük: bárhol van keresztény a Földön, az nekünk testvérünk.” 

Jean-Clément Jeanbart érsek franciául szólt a jelenlévőkhöz, szavait Orosz Atanáz miskolci püspök fordította. A melkita érsek örömét fejezte ki, hogy itt lehet a görögkatolikus testvérek között. Beszédében kifejtette legnagyobb problémájukat, bánatukat: a keresztények elhagyják az országot, kivándorolnak.

„Egy évvel ezelőtt, amikor még tényleg háború volt, akkor még érthető volt ez a menekülés, de most, hogy nagyjából rendeződtek a viszonyok – de béke még nincs – ugyanúgy folytatódik az elvándorlás – mondta Jean-Clément Jeanbart. – Sokan álmodoznak egy új világról, és ezért is indulnak el. Ám nem tudják, hogy a boldogság ott van, ahol az Úr akaratát elfogadjuk. Sokan éppen ezért csalódnak a menekültek között, mert nem találják meg a várt boldogságot Európában.”

„Volt egy nehéz döntésem, átimádkoztam egy egész napot és éjjelt, és arra jutottam, hogy el kell mennem azokért, akik ott hagyták szülőföldjüket. Úgy éreztem, el kell indulnom, és ebben az Úr is megerősített. Azóta járom a világot, és keresem őket. Tudom, hogy politikailag nemigen fogadják ezt el, de megyek, árral szemben is, ha kell. Az Úr ugyanis társakat adott mellém, hogy tudjam teljesíteni ezt a küldetésemet” – fogalmazott a melkita érsek, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy vállalják ezt a meghívást, hogy ott, ahol élnek, kövessék Isten akaratát, és úgy legyenek szentek mindhalálig. 

Az egybegyűlteket Dalanics Zoltán parókus is köszöntötte, majd két ajándékot adott át a melkita érseknek. A vecsernyén jelen voltak a kormány képviselői, Tiba István országgyűlési képviselő, valamint Csige Tamás polgármester. 

A szíriai gyermekek számára szánt további pénzadományokat átutalással lehet eljuttatni a CIB Bank következő számlájára: 10702071–69121841–51400006. Kedvezményezett neve: Görögkatolikus Metropólia. A közleményben a következőt kérik feltüntetni: A szíriai gyermekekért. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle