Hálát adni a múltért, az Isten kezébe tenni a jövőt – Templombúcsú Nyírgelsén

Kishírek – 2022. október 7., péntek | 16:40

Október 2-án ünnepelték az Istenszülő oltalmára keresztelt nyírgelsei görögkatolikus templom búcsúját. A szertartás során megáldották a felújított parókiaépületet is.

Ignácz Gyula helyettes lelkész Nyírgelsén első alkalommal volt házigazda a görögkatolikus templom búcsúünnepén, mégis megérezte, milyen fontos az Istenszülő oltalma a település lakóinak – mondta el az ünnep kapcsán a Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának, visszaidézve október 2-át, amikor a templom születésnapját ünnepelték.

Az Istenszülő oltalmára keresztelt templom ünnepi Szent Liturgiáját Papp Tibor főhelynök végezte; mellette imádkozott a házigazda, Ignácz Gyula atya és a meghívott vendégek: Ignácz András nyírlugosi, Galajda Balázs szakolyi parókus; Gyurkovics Miklós főiskolai rektorhelyettes. A szertartáson Csizma Balázs diakonizált.

Szentbeszédében Papp Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy ne felejtsünk el hálát adni a múltért és előre tekinteni, az Isten kezébe adni a jövőt is. Az Istenszülő oltalmába ajánlott templom és egyházközség tagjainak arról beszélt, hogy mit jelent ez az oltalom, hogyan kellene elsajátítanunk az Istenszülő szelíd és alázatos lelkületét, belevinni a saját világunkba, szem előtt tartva, mi az igazán fontos az életben.

A liturgia után körmenetet tartottak, majd megáldották a nemrégiben felújított parókiaépületet. A szertartást a főhelynök végezte, áldozópaptársaival.

A miroválás és antidórosztás után kötetlen együttlétre invitáltak mindenkit. A hívek adományainak és az önkormányzat felajánlásainak jóvoltából a település központi konyháján főzött ebédet költötték el az ünneplők.

*

A görögkatolikusok jelenléte a településen háromszázéves múltra tekint vissza. Ennek egyik állomása volt az idén újra birtokba vett közösségi ház, mely egykor görögkatolikus iskolaként is működött, de később átvették az épületet az Egyháztól.

Szöveg: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Balogh Imre, Ignácz András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria