Halljuk meg Afrika segélykiáltását! – Afréka Nigériából kéri segítségünket a járvány idején

Hazai – 2020. április 2., csütörtök | 11:50

Fodor Rékával március 18-án Esztergomban beszélgettünk, másnap újabb orvosmisszióba indult Afrikába, ahol a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben küldetése átalakult: az alapítvány, amelynek Csókay András is tagja, most elsősorban humanitárius segítségre, élelemre gyűjt adományt.

Fodor Réka 2016-ban hozta létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, amelynek célja, hogy elmaradottabb országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, és ott egészségügyi ismeretterjesztést végezzen.

Két héttel ezelőtt, március 18-án Esztergomban vett részt egy beszélgetésen Csókay Andrással együtt. A rendezvényről szóló tudósításunkat ITT olvashatják. Fodor Réka másnap orvosmisszióba indult Nigériába, ahol kiderült: a járvány idején még nagyobb szükség van mindenre, elsősorban élelmiszerre, különben az emberek, akiknek nincsenek felhalmozott készleteik, szó szerint éhen halnak.

Réka a következő bejegyzéssel kéri segítségünket:

„Barátaim! Az volt a tervünk, hogy mostani missziónk során szűréseket végezzünk, ellássuk gyógyszerekkel és a szükséges orvosi segítséggel a környező falvak lakóit. A helyzet azonban változott. Átalakultunk humanitárius misszióvá, mert a járvány várható következményei miatt elsősorban élelmiszert kell beszereznünk és szétosztanunk. Eredetileg ezen az oldalon csupán információkat szerettünk volna megosztani az itteniek mély hitéről, a valóság és a boldogság közti szimbiózisról, arról, ami nálunk nem annyira megszokott. Ám arra kényszerülünk, hogy pénzt kérjünk. Nem így akartuk, de Istenben bízva, büszkeségünket messzire hajítva meghajlunk az Ő akarata előtt. Kérlek Benneteket, segítsetek!”

Kérjük olvasóinkat, csatlakozzanak az adakozókhoz!

Az alapítvány számlaszáma: Afréka Alapítvány 10101346–27099400–01004002; IBAN: HU66; SWIFT-kód: BUDAHUHB

*

Réka gyermekkori álma volt a misszió, elolvasta Albert Schweitzer önéletírását, és elhatározta, ő is missziós orvos lesz. Évtizedekig kellett azonban várnia arra, hogy megvalósuljon ez a vágya. 2015-ben olvasta, hogy Ugandába keresnek missziós orvost. Jelentkezett, és azóta évente kétszer-háromszor három-négy hétig szolgál Nigériában.

Az esztergomi beszélgetésen elmondta, hogy Afrikában naponta körülbelül kétszáz beteget lát el, rengetegen meghalnak, mivel Nigériában nincs társadalombiztosítás, ezért a népesség negyven százaléka (körülbelül 76 millió ember – a szerk.) nem jut orvosi ellátáshoz; ha mégis, akkor az olyan drága, hogy a család földönfutóvá válik. Az orvosok csak akkor látják el a beteget, ha előre leteszi a pénzt.

Felidézett egy esetet, amikor egy kisfiú meghalt agyhártyagyulladásban, mert mire a szülei előteremtették a pénzt a kezelésre, már késő volt. Sírt tehetetlenségében, és eszébe jutott, hogy itthon kisszerű dolgok miatt panaszkodunk, nem tudjuk értékelni, hogy valójában milyen jól, kényelemben élünk. Ami viszont katartikus élményt jelentett számára, hogy másnap a templomban a kisfiú édesanyja dicsőítette Istent, mert biztos volt benne, hogy a gyermeke a mennybe került. A temetéseken a hozzátartozók, barátok nem sírnak; énekelnek, hogy az elhunyt üdvözült.

A nigériaiak hitével kapcsolatban Fodor Réka elmondta: a szentmiséken 5–10 ezer ember vesz részt; a liturgia ugyanaz, mint nálunk, de valódi örömünnep, a hívők énekelnek, táncolnak. Az áldozás átlagosan negyven percig tart. Csókay András hozzáfűzte: a nigériaiak hite élő hit, mi, európaiak tanulhatnánk tőlük. A Szentlélek olyan hatalmas forrás számukra, ami folyamatosan áramlik feléjük. A Krisztusba vetett hitükből fakad az örömük, jövőbe vetett reményük. Enélkül ki sem bírnák a nyomorúságot, amiben élnek, és amit az európai ember el sem tud képzelni. Afrikában Isten kegyelmében élnek a hívők.

Forrás: Afréka Alapítvány/Facebook

Fotó: Merényi Zita; Ambus Marcsi/NEK; Afréka Alapítvány/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria