Harminc évvel ezelőtt alapították a paksi katolikus iskolát

Hazai – 2023. január 27., péntek | 11:30

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte január 25-én a paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. A város Csengey Dénes Kulturális Központjában rendezett jubileumi esten és díjátadón Felföldi László pécsi megyéspüspök és Skucziné Mány Katalin iskolaigazgató köszöntötte a pedagógusokat, diákokat és hozzátartozóikat; az óvodások és a diákok zenés-táncos műsort adtak elő.

Skucziné Mány Katalin, aki az intézményben kezdte pedagógusi pályáját, ünnepi beszédében felelevenítette az iskola alapításának előzményeit, amikor a kilencvenes évek elején a helyi római katolikus egyházközség tagjaiban megérlelődött a katolikus iskola alapításának terve. Köztük volt Isgum József plébános, aki a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban képviselte az intézmény ügyét.

Az egyházközség három korábbi ingatlanát igényelte vissza az önkormányzathoz benyújtott kérelmében: két ingatlanban az államosítást megelőzően is általános fiúiskola és az irgalmas nővérek kezelésében álló iskola és óvoda, a harmadikban Katolikus Legényegylet és Olvasókör működött. A paksi római katolikus egyházközség a pécsi püspöki irodával folytatott egyeztetést követően, 1992. október 29-én alapító nyilatkozatot tett katolikus általános iskola létrehozásáról.

Mayer Mihály pécsi megyéspüspök az egyházközség által beterjesztett alapító nyilatkozatot 1993. január 19-én elfogadta; néhány nappal később a paksi képviselő-testület tagjai egyhangúlag támogatták az új általános iskola alapítását. Az újonnan alapított katolikus intézményben 1993-ban megkezdődött az oktatás; első igazgatója Pálmai Klára volt.

Az intézmény névadója a mai napig példakép. Balogh Antal (1942–1977) fiatal paksi káplán volt, aki életét adta tanítványaiért. Gerjenben vesztette életét, amikor ministránsait mentette ki a Dunából. A nyári melegben a fiatalok úszni indultak a Dunára, ám egyikük elmerült a vízben. A fiatal pap azonnal a megmentésére sietett, és sikerült kimentenie a fiút a vízből, ám ő életét vesztette. Holttestét csak napokkal később találták meg.

Balogh Antal káplán mosolygós fotója ma az intézmény minden tantermében arra emlékezteti a diákokat és a pedagógusokat, hogy csak szívvel-lélekkel és összefogással lehet végezni a munkát – emelte ki beszédében Skucziné Mány Katalin. Rámutatott, hogy az iskola diákjai egyetemeken tanulnak, hazai és külföldi munkahelyeken állnak helyt; sokan közülük visszajárnak az intézménybe, és gyermekeik is ott kezdik meg óvodás, iskolás éveiket, ahol a tudáson kívül megtapasztalják az élő hitet és Isten szeretetét. Ez a hit vezette az egykori alapítókat, segítette át az intézményt számos nehézségen, és ez a megtartó erő viszi őket tovább, hogy szolgálhassanak – fogalmazott az intézményvezető.

Felföldi László püspök Lukács evangéliumából a sziklára épített házról szóló hasonlatot idézte (Lk 6,45–49) személyes hangvételű köszöntőjében. Ahogy minden épület ereje a mélyben, az alapjában van, úgy az emberi életnek is az a lényege, hogy stabilan álljon – fogalmazott a főpásztor. – Láthatunk gyönyörűen építkező életutakat, karriereket, melyek nem működnek, mert nem volt alapjuk, összeomlottak az első viharban, az első próbatételnél. Az alap ugyan nem látszik, de jól meg kell építeni. Az embernél a test, a lélek és a szellem egysége dönti el minden életállapotban, hogyan tudjuk azt megélni. Szakmát, hivatást, családot csak egészséges test, egészséges gondolkodás és egészséges lélek hármasa esetén lehet építeni. Ezt a meghatározó alapot a család mellett az óvoda és az iskola adja.

A pécsi megyéspüspök elmondta, hogy rendkívül büszke a paksi intézményre, ahogyan a fennállása óta adódott próbatételeket, küzdelmeket megélte. Nem az különböztet meg minket egymástól, hogy vannak-e próbatételeink, szenvedéseink, hanem az, hogyan éljük meg azokat, és erre csak az iskola és a család készít fel – emelte ki Felföldi László. Köszönetét fejezte ki a családoknak, akik erre az intézményre bízták gyermekeik nevelését, különösképpen az egykori diákoknak, akik ma szülőként részesei az óvoda és az iskola mindennapjainak. A főpásztor megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb fizikai, emberi és lelki körülmények között tanulhassanak, épülhessenek itt a gyermekek, hogy életüknek biztos és szilárd alapja legyen ez az intézmény, melyre felépíthetik azt az élethivatást és utat, amit választanak.

Beszéde végén Felföldi László püspök Isten áldását és szeretetét kérte az intézmény minden alkalmazottjára, diákjára és hozzátartozóikra.

Végül megköszönték azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik az iskola indulásától kezdve nyugdíjba vonulásukig, illetve a mai napig kitartottak az intézmény mellett. Példaértékű elkötelezettségüket plakettel és oklevéllel jutalmazták, melyeket a megyéspüspök és Fodor Gabriella, az iskola igazgatóhelyettese adott át.

A díjazottak névsorát ITT olvashatják.

Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumért díjjal köszönték meg az elmúlt hét évben végzett kiemelkedő munkáját az intézmény korábbi igazgatójának, Koósz Rolandnak, aki 2022 szeptemberétől a Pécsi Egyházmegyei Hivatal oktatási irodavezetőjeként tevékenykedik.

A jubileumi ünnep az óvodások, általános iskolások és a gimnázium diákjainak műsorával zárult.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria