Három magyar városban is fellép augusztusban a pápa kórusa

Kultúra – 2021. július 31., szombat | 13:04

Több mint hatvan városban mintegy száz koncerttel rendezik meg idén az OrgonaPont programsorozatot. A Sixtus-kápolna kórusa Szegeden augusztus 5-én, Pécsett augusztus 6-án lép fel a rendezvény keretében. Augusztus 7-én, az Orgonák Éjszakáján pedig Budapesten ad koncertet.

Az Orgonák Éjszakája több száz programja között található orgonakoncert, orgonás liturgia, előadások, kiállítások és hangszerbemutatók – tájékoztatott a szervező Filharmónia Magyarország.

A látogatók olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó, Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak. Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, aki többek között az Oscar díjas Mindenki, valamint az Arany Medve díjas Testről és lélekről című filmek zenéjének szerzője.

A budavári evangélikus templom Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjének, majd egy orgonasimogató előadásnak ad otthont. A belvárosi ferences templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész lép fel, a Budapest Jazz Clubban Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Balázs Elemér dobos.

A programsorozat idén is tartogat különlegességet, a pápa kórusa a Szent István-bazilikában ad hangversenyt augusztus 7-én.

A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában, már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

A Sixtus-kápolna kórusa fellépéseiről további információ ITT olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria