Határon átívelő lelkigyakorlatot és találkozót tartottak pedagógusoknak

Hazai – 2024. július 10., szerda | 9:46

A Miskolci Egyházmegyében idén nyáron is megszervezték a pedagógusoknak szóló lelkigyakorlatot és találkozót, július 2–4. között, de most nem csupán az egyházmegye görögkatolikus fenntartású intézményeiből érkeztek kollégák, hanem egy Interreg kisprojekt keretében a kassai egyházmegye fenntartásában működő Szent Jozafát Szakképző Iskola pedagógusai is eljöttek Terebes városából.

Így Szlovákiából 41 pedagógus, Edelényből, Miskolcról, Homrogdról, Sátoraljaújhelyről pedig 25 pedagógus érkezett, hogy Isten jelenlétében és egymás társaságában töltődjön fel a tanév végén.

Talán még az időjárás is együtt változott a találkozón részt vevők lelkiállapotával a három nap alatt, hiszen a fáradt és a tanévet éppen csak befejező tanárok július 2-án egy szeles, esős napon kezdték el a közös programot Sátoraljaújhelyen, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Meglátogatták a római katolikus, majd a görögkatolikus templomot. Megismerkedtek a város szépségeivel, nevezetességeivel, történetével. A Szent Miklós görögkatolikus templomban az Istenszülő köntösének elhelyezése ünnepén kétnyelvű Szent Liturgián is részt vettek, amelyen Mondok István, a borsi görögkatolikus közösség parókusa szlovák és magyar nyelven biztatta a jelenlévőket Mária példáján keresztül, hogy van célja az életünknek, hogy van, akit kövessünk. Este a rossz idő miatt az iskola ebédlőjében ismerkedtek egymással a lelkigyakorlat résztvevői, és közben a helyi iskolában készülő bort is megkóstolhatták.

Másnap már az idő is barátságosabb volt, így bátran indultak a közeli Sárospatakra, hogy folytassák a lelki feltöltődést. A fele társaság a Bodrogon kenukkal, a másik fele pedig a Megyer-hegyi tengerszem meghódítása után jutott el Sárospatakra, ahol a Bodrog Hotelben elköltött közös ebéd után a római katolikus bazilikát nézték meg, majd a várban tettek látogatást, végül ezen a napon is a görögkatolikus templomban hallgatták Mondok István atya gondolatait arról, hogy miként fedezzük fel a csodákat az életünkben.

Az utolsó együtt töltött napon már egyre több volt a nevetés, a jókedv a közösségben. A ragyogó napsütésben a Zemplén Kalandpark attrakciói kovácsolták össze a sok helyről érkezett társaságot. Különösen nagy élmény volt a nemrégiben átadott Nemzeti Összetartozás Hídján átmenni magyarországi és felvidéki kollégáknak, vagy a Magas-hegyi kilátóból megcsodálni a hegyek alatt elterülő gyönyörű vidéket, amelynek egy része ma magyar föld, egy másik része pedig a szomszédos Szlovákia területe. A közös ebéd és a búcsúzkodás után egy lelkileg feltöltődött, szép élményekkel gazdagodott és a találkozás örömében megpihent társaság tért haza.

Szöveg: Papp Zoltán igazgató

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria