Hazánkba látogat a piarista rendfőnök

Megszentelt élet – 2019. október 11., péntek | 18:35

Pedro Aguado piarista rendfőnök október 11. és 30. között kánoni vizitációt tart a szerzetesrend magyar és romániai tartományában, hogy megismerje a piarista szerzetesközösségek, iskolák jelenlegi életét és szolgálatát.

2009-es megválasztása – és 2015-ös újraválasztása – óta Pedro Aguado folyamatosan látogatja az összes piarista tartományt a világban, ezek úgynevezett lelkipásztori célú látogatások.

Ugyanakkor a rendi szabályzat szerint hivatalos, „kánoni vizitációt” is kell végeznie: hatéves megbízatási ciklusa során legalább egyszer mindenhol látogatást tesz, amikor ellenőriznie kell, hogy a rendházak, az oktatási intézmények és a plébániák a rendi és egyházi előírásoknak megfelelően működnek-e. A mostani kánoni vizitációk sorát 2017-ben kezdte meg. Világ körüli útja alatt négy kontinensen összesen negyven tartományt látogat meg.

Magyarországi tartózkodása során bepillantást nyer a budapesti, gödi, kecskeméti, mosonmagyaróvári, nagykanizsai, sátoraljaújhelyi, szegedi és váci iskolák, kollégiumok, valamint a szerzetesközösségek életébe, találkozik a piarista testvériség tagjaival, és a határon túli Csíkszeredába és Nagykárolyba is ellátogat. Budapesti programja keretében részt vesz a magyar tartományban kétévente megrendezett piarista pedagógiai napokon (október 24–25.), ahol előadást is tart.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Scolopi.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria