Lezárult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segélyakciója Hegyeshalomban

Hazai – 2015. október 25., vasárnap | 17:06

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei egy hónapon át szünet nélkül üzemelő, 24 órás ellátópontot tartottak fenn a határon, ahol ez idő alatt több mint százezer menekült és migráns haladt át. A szeretetszolgálat munkájáról szóló összefoglalót tesszük közzé.

Nizar Ali Badr szír művész alkotása a menekültekről

Tizenhat órával a horvátországi határzár életbelépését követően Hegyeshalomba befutott az utolsó migránsokat és menekülteket szállító vonat, amely a horvát határon papírok nélkül érkező menekülteket és migránsokat hozta az osztrák határra. Az 1-es főút régi átkelőhelyénél kialakított ellátópontnál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai forró teával, ivóvízzel kínálták az Ausztria irányába áthaladó embereket, a fázósabbaknak meleg ruhát ajánlottak. Amikor az utolsó menekültek is átértek Ausztriába, a segélyszervezetek bontani kezdték sátraikat, az itteni munkájuk véget ért.

Hegyeshalomban az elmúlt egy hónapban maratoni segélyakcióra rendezkedtek be a menekülteket és migránsokat segítő szervezetek, miután a szerbiai határszakasz lezárását követően a Horvátországban megjelent tömeget a horvát hatóságok szervezetten a magyar határra szállították. A buszokkal, majd vonatokkal érkező emberek száma folyamatosan nőtt, az utóbbi hetekben nem ritkán napi hat vonat is érkezett Hegyeshalomba, és a menetrenden kívül közlekedő hosszú szerelvények alkotta különvonatok naponta akár hat-hétezer embert is hoztak az osztrák határra. A vasútállomástól a határig tartó útszakaszt gyalogosan, rendőri biztosítás mellett tették meg az emberek, a segítő szervezetek a határátkelőnél várták őket.

Az egymás mellett dolgozó karitatív szervezetek megosztották a feladatokat, ha az egyik szendvicset osztott, a másik ivóvízzel, forró teával készült. Volt idő, amikor az éjszakai órákban egyedül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 24 órában nyitva tartó sátránál látták el a vasútállomásról érkező embereket, az utolsó napokban azonban már számos szervezet dolgozott éjszaka is, köztük külföldi segítők is nagy számban.

A menekülthelyzetről készült képriport elérhető a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján.

Fotó: Nizar Ali Badr (fb)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria