Homa Ildikó szociális testvér a pápalátogatásról: Egy sugárzó ember jön Csíksomlyóra

2019. január 19. szombat, 12:00

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról a Kolozsváron élő Homa Ildikó szociális testvért, pszichológust, a Romániai Rendfőnöknői Konferencia főtitkárát kérdeztük.

– Hogyan fogadta a pápalátogatás hírét?

– Ferenc pápát egy hiteles embernek tartom. Én a Szentatyával a megszentelt élet évében – 2016-ban –, a VI. Pál teremben találkozhattam személyesen. Bátran mondhatom, hogy egy sugárzó ember jön Csíksomlyóra. Amikor megláttam a dátumot, már összeszorult a szívem, mert éreztem, hogy ez sok ember számára nem lesz megfelelő. Sajnos ez a megosztottság Kolozsváron is érezhető, bár talán kevésbé, mint Székelyföldön. De az emberek azért inkább lelkesek.

– Pszichológusként mit lát, mi lehet ennek a megosztottságnak, károgásnak az oka? Ez már csak azért is kérdés, mert igen régen várunk egy ilyen eseményre.

– Egy ismert mondás jut eszembe: Az elégedettől azt a kicsit is elveszik, ami van. Szilágyi N. Sándor az identitásáról írva fejti ki, hogy létezik fókuszos és diffúz nemzettudat. Szerinte az erdélyi embert ez utóbbi jellemzi, vagyis identitását a román többséggel szemben fogalmazza meg. Mivel mindig veszélyeztetve érzi önazonosságát – pszichológiai nyelvvel leírva irracionális veszélyérzete van –, ezért hajlamosabb arra, hogy egy-egy esemény mögött rögtön meglássa a negatív jellemzőket. Ez a tragikus melankólia egyfajta transzszilván attitűd. Pedig fontos lenne észrevenni a jelen által kínált pozitív lehetőségeket.

– A szociális testvérek ott lesznek ezen az alkalmon?

– A Szociális Testvérek Társaságának legnagyobb ünnepe a pünkösd, melyet egyik évben Kolozsváron, a másik évben Csíkszeredán szoktunk megünnepelni. A Jóisten számára nincs idő. Mi is azt tervezzük, hogy a pápalátogatás miatt egy héttel előre hozzuk fogadalmunk megújítását. De örömmel értesültem arról, hogy a kolozsvári és környékbeli plébániák is szervezik már a zarándoklatokat a Ferenc pápa látogatására.

Lejegyezte: Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 18.

Mai evangélium – 2019. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,11–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle