Húsvéti misztériumjátékot adott elő a Pázmány BTK Boldog Özséb Színtársulata

Kultúra – 2024. március 30., szombat | 17:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata március 26-án az intézmény Szent II. János Pál pápa dísztermében Jézus Krisztus kínszenvedését és feltámadását feldolgozó misztériumjátékot állított színpadra.

A kétfelvonásos misztériumjáték a teljes húsvéti ünnepkör tartalmát és eseménysorát felelevenítette: nemcsak Jézus Krisztus szenvedéstörténetének egyes részeit, hanem a feltámadásához kötődő eseményeket is bemutatta a híres 18. századi csíksomlyói ferences misztériumjátékok szövegeinek felhasználásával. Az előadást magyarországi forrásokból származó gregorián énekek, közösen és szólóban énekelt népénekek egészítették ki.

A színdarabot – a tavalyi hagyományt követve – az Aranymiatyánk legendaballada közös éneklése nyitotta meg.

Az ünnepség összeállításáért Medgyesy-Schmikli Norbert, a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Intézete és egyben a Boldog Özséb Színtársulat vezetője felelt, a darabot Garamhegyi Gellért magyar–hittan szakos végzős hallgató rendezte.

A Boldog Özséb Színtársulat (BÖSZK) egy 18 éve működő, családias és vidám egyetemista közösség, melynek célja, hogy életre keltse a barokk kori iskolai színjátszás és népi játékok hagyományait, illetve aktuális kérdéseket feszegető témákat mutasson be a 21. századi közönség számára is. Repertoárjukban farsangi komédiák, magyar történelmi témájú színdarabok és csíksomlyói misztériumjátékok szerepelnek.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria