Huszonegyedik alkalommal ítélték oda a Szent Erzsébet rózsája díjat

Hazai – 2020. november 19., csütörtök | 12:31

Huszonegyedik alkalommal adja át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben – Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ajánlása alapján – Szarka Miklósnét, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász sükösdi önkéntesét választották ki a testület tagjai.

Dr. Szarka Miklósné, leánykori nevén Slezák Teréz 1942. július 8-án született Baján, mélyen vallásos családban.

A gimnáziumot Baján végezte el, majd – mivel egyetemre nem mehetett – Budapesten tanult ápolónőnek, később műtősnői szakképesítést is szerzett. Férjhez ment, és a Baja közelében fekvő Sükösdön telepedtek le. A kalocsai kórházban kezdett el dolgozni, közben képezte magát, és munka mellett elvégezte az aneszteziológus szakasszisztensi képzést. Munkatársaitól kezdte tanulni és gyakorolni az elesett szegény embereken való segítést, amely tevékenysége egész életét végigkísérte.

Egyházi szolgálata 1992-ben kezdődött, amikor elsőként kapcsolódott be önkéntesként az akkor megalakuló sükösdi plébániai karitászcsoportba. A csoport fő célkitűzése a rászorulóknak nyújtott anyagi segítségen túl a lelki támasz biztosítása. Szarka Miklósnét 1998-ban kinevezték a sükösdi karitászcsoport vezetőjének, tevékenysége szorosan összekapcsolódik az egyházközség életével.

A Szent Erzsébet rózsája díj

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére „Szent Erzsébet rózsája” elnevezéssel 1999 decemberében díjat alapított az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére és a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása. A „Szent Erzsébet rózsája” díj egy 95 milliméter átmérőjű bronzérem, mely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat áll: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

Munkatársaival együtt különös gondot fordít az idősek megsegítésére, mind anyagi, mind lelki értelemben. A Sükösdön működő idősotthonban folyamatosan látogatják a csoporttagok az ott lakókat, karitászházukból gyógyászati segédeszközökkel támogatják őket.

Az adománygyűjtés is fontos része a karitászcsoport munkájának, a felajánlásokat hetente osztják ki. Ausztriából évente többször érkezik segélyszállítmány, amelynek köszönhetően folyamatosan tudják támogatni a rászoruló családokat. A karitász támogatja a helyi cserkészcsapatot, valamint jó kapcsolatot ápolnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjával, kölcsönösen segítik egymást.

A szolgáló szeretet élő jelét lehet megtapasztalni a karitászházban, ahol minden rászoruló segítségre lel.

Szarka Miklósné szorgos munkája, önzetlen szeretete a szolgálat iránt példaértékű mindenki számára. Munkája elismerése jeléül 2012-ben elnyerte a Caritas Hungarica díjat.

Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva idén a Katolikus Szeretetszolgálat ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthona javára szerveznek adománygyűjtést.

Az Árpád-házi Szent Erzsébetről nevezett intézmény az ország egyik legnagyobb, katolikus fenntartású fogyatékos személyeket ápoló-gondozó otthona.

Az otthonról ITT olvashatnak bővebben.

Munkatársaikkal készült interjúink pedig ITT és ITT olvashatóak.

Nagylelkű adományaikat szívesen várják az alábbi számlaszámra. Kérjük, a közleményrovatba írják be: Adomány az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthona javára Számlaszám: MKPK Titkársága CIB Bank Zrt. 11100104-90012347-10000001

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria