Idén novemberben Esztergomban rendezik meg az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat

Hazai – 2022. október 28., péntek | 19:02

Az Országos Lelkipásztori Intézet ismét megszervezi az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat november 17-től 19-ig, csütörtök kora délutántól szombat délig, amikor ebéddel zárul a találkozó. A rendezvénynek az esztergomi Szent Adalbert Rendezvényközpont (2500 Esztergom, Szent István tér 10.) ad otthont.

A rendezvényen hazai és határon túli magyar lelkipásztorok és közvetlen munkatársaik találkoznak. A konferencia lehetőséget ad az ismerkedésre és a tapasztalatcserére.

Az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok 2022. évi mottója és címe: „Legyenek mindnyájan egy! » (Jn 17,21) A hívek és papok együttműködése a szinodális úton.

A konferencia nyitó előadásában Török Csaba, az MKPK televíziós referense, teológiai tanár a téma teológiai alapozására vállalkozik Közösség, részvétel, küldetés – A szinodális folyamat Egyházunkban című előadásában.

Ezt követi Papp Miklós görögkatolikus parókus, főiskolai tanár előadása A pap és a hívek együttműködése a morális teljesség felé címmel.

A pénteki napon fórumbeszélgetésre invitálják a résztvevőket az Emmánuel közösség világi tagjai: Mit vár a pap a hívőktől, és fordítva, illetve mit nem vár?

Varga László kaposvári püspök személyes gondolatait osztja meg Világiak és papok együttműködése egy püspök szemével címmel szintén a délelőtt folyamán.

Gulyás Zsolt karcagi plébános és Babály András nyírbátori plébános A papok és világiak közötti kommunikációt segítő megoldások címmel várják interaktív beszélgetésre a résztvevőket.

A zárónapon jó gyakorlatokat keresnek az együttműködésre világiak és papok között, valamint néhány előre kidolgozott, sok gyümölcsöt hozó tematikus anyaggal, „félkész ételekkel” készülnek világi előadók a hívekkel közösen végzett szolgálatokra, képzésekre, amelyeket érdemes kipróbálni.

Az előadásokon és beszélgetéseken túl lesz szentmise, szentségimádás, zsolozsma, illetve az étkezések idejét azért tervezik hosszabb időtartamra, mert megtapasztalhatták már, hogy ez az alkalom nagyon gyümölcsöző lehet a továbblépés, a megoldások felé. Mindezek a programok segíthetnek mindenkit, hogy megtalálja a saját szerepét, feladatát ebben a témában, és hazatérve az egyházközségében.

A konferencia közös hálaadással, visszatekintéssel, tanúságtétellel záródik.

Jelentkezés és bővebb információ, részletes program az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) weboldalán olvasható.

Forrás: Országos Lelkipásztori Intézet

Fotó: Merényi Zita (archív, 2020. január, Eger)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria