Időkapszula került elő a veszprémi ferences templom felújítása során

Kultúra – 2022. augusztus 4., csütörtök | 16:01

A veszprémi várnegyed rekonstrukciója keretében a ferences templom tetőzete is megújul. A munkálatok során a kereszt alatti gömbből időkapszula került elő, amelyet augusztus 2-án az érseki hivatalban nyitottak fel.

Udvardy György érsek a felnyitás előtt elmondta, amikor egy ilyen időkapszulát találunk és bontunk ki, akkor éveken, évtizedeken átívelve kapcsolatba kerülünk azokkal, akik üzentek. Ők szándékosan tették ezt, valamit üzenni akartak, bár nem tudták pontosan, kinek. Most mi vagyunk azok, akik felbontjuk ezt a kapszulát. Ezek az üzenetek sosem csak az építés körülményeiről szólnak, és nemcsak morális tartalmú anyagot szoktak tartalmazni, hanem sokkal inkább az elődök hitéről, a meggyőződésükről és a reményükről tanúskodnak.

Az időkapszulát Takáts István érseki általános helynök nyitotta fel Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgatója jelenlétében; az eseményt Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató jegyzőkönyvezte.

A kapszulába korabeli fizetőeszközt, valamint négy levelet, dokumentumot helyzetek el a 20. század első feléből.

Egy iratot restaurálás után lehet majd csak elolvasni. A további három dokumentum szövege a Veszprémi Főegyházmegye honlapján olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria