Időscsoportok vettek részt rendhagyó tárlatvezetésen a debreceni Szent Anna-székesegyházban

Hazai – 2022. február 1., kedd | 10:43

Rendhagyó tárlatvezetésen vettek részt a debreceni Szent László-plébániához tartozó 50+ csoport és a Szent Anna-székesegyházhoz kapcsolódó Idősakadémia tagjai január 26-án. Krakomperger Zoltán plébános látta vendégül az érdeklődőket, bemutatva a székesegyház történetét, külső-belső jellemzőit.

Részletesen bemutatta a freskókat, szobrokat, megemlítve az irodalmi, történelmi vonatkozásokat is. A résztvevők közösen imádkoztak egy-egy oltárkép előtt, és olyan kulisszatitkot is megtudtak, hogy mi rejtőzik a nagy gyóntatószék mögött.

Ön is meglátogathatja a székegyházat virtuálisan, ha IDE kattint.

A pandémia idején különösen az idősek tapasztalhatták meg az egyedüllétet, bezártságot. „Fontos, hogy az idősek támogatásában legyenek olyan fórumok, ahol pszichológus vagy mentálhigiénés szakember bevonásával – csoportos vagy egyéni foglalkozások keretében – az idősebb korosztályhoz tartozó és megfelelő számú kapcsolattal nem rendelkező emberek segítséget kaphatnak annak tudatosításában, hogy a társas kapcsolódások milyen szerepet játszanak a lelki egészségük megőrzésében” – hangsúlyozza beszámolójában Berényiné Felszeghy Márta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának koordinátora.

A szakember azt is hozzáteszi: a közösségben megélt hit is rendkívüli erőforrás a mindennapi megküzdési folyamatokban. Emellett pedig fontos az idősek olyan kognitív képességeinek fejlesztése, amelyek segítségével magukat „vizsgálva” meg tudják állapítani, hogy a szociális hálójuk mennyiben elégíti ki a valahova tartozásuk igényét, illetve lényeges, hogy hiányérzet esetén segítséget tudjanak kérni.

A csoportokban rendszeresen tartanak beszélgetéseket az időseket érintő és foglalkoztató kérdésekről, aktualitásokról, de az egyéni problémák megbeszélését is fontosnak tartják. A magány, az egyedüllét és a veszteségek feldolgozásában segíthet egy-egy négyszemközti beszélgetés.

A közös imádság, lelki tartalmakról való beszélgetés megerősíti a résztvevőket istenkapcsolatukban.

A 2022-es év új kezdeményezése, hogy az időscsoportok tagjai a rendszeres alkalmakon kívül egy-egy „külsős” programon is találkoznak. Ezek a találkozások lehetőséget adnak arra, hogy a csoportok tagjai megismerjék egymást, feltöltődjenek egymás társaságában, és nem utolsósorban közös élményeket gyűjtsenek.

A nyugdíjas évek beköszöntével sokan úgy érzik, valami hiányzik az életükből. Ez a valami pedig gyakran bizony a változatosság, valamint a tevékeny mindennapok.

„Addig élünk, amíg reményeink, terveink vannak” – így fogalmazott a résztvevők egyike, aki lelkes, aktív tagja a formálódó közösségnek.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria