II. Rákóczi Ferenc nyomában – Bepillantás a nyírgyulaji görögkatolikus templomba

Kultúra – 2023. március 13., hétfő | 13:22

A Nyíregyházi Egyházmegye fotóriportja segítségével körbevezetjük kicsit a nyírgyulaji Szent Miklós-templomban és környékén. A végére az is kiderül, mi köze a helynek II. Rákóczi Ferenchez.

A Nyíregyházi Egyházmegye egyik parókiája, a Nyírgyulaji Görögkatolikus Egyházközség több száz éves múltra tekint vissza. Pontos alapítási évét nem ismerjük, de már állt a településen görögkatolikus templom a 18. század első felében is.

A jelenlegi templomot 1807-ben szentelték fel. Ikonosztázionját Vurczer Gusztáv nagykárolyi mester faragta a régi mintájára 1894-től kezdve, fémlemezre festett képeit valamelyik műintézettől szerezhette be.

A templom teljes belső festését Mihai Pascariu készítette 2004-ben, felszentelése december 5-én volt. Pascariunak ez a festés jelentette a referenciamunkát, mely alapján megbízásokat kapott a későbbiekben.

A műemléktemplom előtti templomkertet a hívek tartják rendben, s az itt található emlékmű mellett két sírhely is található. A felirat tanúsága szerint Molnár Demeter gyulaji görögkatolikus lelkész, „a legjobb atya” és felesége nyugszik.

Így hát nem lehet könnyű dolga az 1887-ban elhunyt lelkipásztor után szolgáló atyáknak. Kabály János atya 1999 óta szolgál itt, s a nemrég lezajlott kánoni látogatás során kapott megerősítést hivatalában; a hívek is szép számban látogatják a templomot – méltó örökség lehet ez a nagy elődökhöz.

A templom közvetlen szomszédságában működik az egyházközség által fenntartott szociális intézmény, másik oldalán a parókia található – ez hamarabb épült, mint a jelenlegi templom. Kabály János esperes-parókus említést tett arról is, hogy a parókia alatt meghúzódó pince adta állítólag egykor azt a helyszínt, ahol II. Rákóczi Ferenc megírta 1703-ban a gyulaji pátenst.

Még több kép található ITT.

Forrás és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria