Illatmúzeum létesül és fejlesztik a gyógynövénykertet Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2020. március 11., szerda | 9:55

A pannonhalmi gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztéséről adott ki sajtóközleményt a főapátság.

„A projekt célkitűzése, hogy a Pannonhalmi Főapátság által őrzött és képviselt kultúra, a szerzetesi hagyomány, valamint a helyszín történeti, természeti és tájtörténeti értékei is minél több ember számára hozzáférhetőek, bemutathatóak legyenek” – írják a közleményben.

A turisztikai fejlesztés egyik célja, hogy a látogatók számára interaktív módon mutathassák be a gyógynövénykertben folyó munkálatokat, elsősorban a helyben előállított termékek gyártását. A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújítják a levendulalepárlót, és kialakítanak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt. A projekt része egy, az országban egyedülálló illatmúzeum, valamint egy gyógynövényszárító is, illetve a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvény.

A tervek ezidáig 15 százalékban valósultak meg: megtörtént az illatmúzeumnak, valamint a szőlőmag-feldolgozónak és turisztikai bemutatótereknek helyet adó B épület alapozása. Az A épületben a bontási, átalakítási munkák zajlanak.

Ezzel párhuzamosan készül az illatmúzeum arculata, a tanösvény információs tábláinak grafikai kivitelezése. Előkészítés alatt áll a beruházáshoz kapcsolódó imázsfilm, amely a megújult pannonhalmi gyógynövénykertet és arborétumot mutatja majd be. 

Az Officina Sancti Martini manufaktúra épületében a monostor ősi receptúráin alapuló kozmetikai termékek készítésével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szélesebb körű információátadás biztosítására interaktív idegenvezető alkalmazást is fejlesztenek. Új elemekkel bővül a teázó és a bemutatótérként is funkcionáló múzeumpedagógiai foglalkoztató.

A beruházásnak köszönhetően néhány éven belül éves szinten várhatóan 22 ezer fővel növekszik a látogatók száma.

A beruházás során Pannonhalma városközpontja és a főapátság fizikai és kulturális-turisztikai értelemben is jobban összekapcsolódik az úgynevezett Gesztenyés Horog gyalogút rehabilitációjával, melyet Pannonhalma Város Önkormányzata mint konzorciumi partner valósít meg. 

A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázati felhívására. A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely szervesen kapcsolódik a meglévő turisztikai kínálathoz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, amelyhez a pályázó konzorcium 949,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A projektről további információ kérhető itt: kommunikacio@osb.hu 

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria