Interaktív digitális térképen rekonstruálják az iraki Moszul elpusztított műemlékeit

Kitekintő – 2016. március 1., kedd | 16:46

Miroslav Melčák, az arab világ és kultúra nemzetközileg elismert cseh szakértője február 29-én, hétfőn Prágában közölte, hogy a világörökséghez tartozó ősi város kulturális értékeinek térképét a műholdak készítette felvételek és helyi régészeti kutatások alapján állítják össze.

Moszul, az egykori bibliai Ninive az ókorban az Asszír Birodalom fővárosa volt, ma Irak északi részén fekvő nagyváros.

A Veszélyben a moszuli műemlékek (Monuments of Mosul in Danger – Ohrožená architektura města Mosulu) elnevezésű tudományos projekt részleteivel a Cseh Tudományos Akadémia Keleti Kutatások Intézete által készített weboldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei a műholdas felvételek alapján összesen 38 műemléket semmisítettek meg teljesen. Ezekből 33-at a cseh tudósoknak már sikerült azonosítaniuk, további öt lerombolt épület azonosítása még folyik. A műemlékek között értékes muzulmán és keresztény épületek, kegyhelyek egyaránt találhatók.


A Szent György (Mar Kurkis)-kolostor a rombolás előtt és után


A cseh szakértők a fennmaradt képek és leírások alapján részletes történelmi és építészeti leírást készítenek az elpusztított műemlékekről. Ezek a város egy lehetséges jövőbeli újjáépítőinek is segítségére lesznek – vélte Melčák.

Cseh régészek 2006 óta végeznek kutatásokat Irak északi részén, Kurdisztán területén.

Forrás: MTI

Fotó: Monumentsofmosul.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria