Intonációk bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekekhez

Kultúra – 2019. március 22., péntek | 9:47

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában megjelent Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár intonációsorozata, amelyet a zeneszerző a „Szent vagy, Uram!” énektár nagyböjti énekeihez komponált.

A Szent vagy, Uram! (SzVU) énektár  bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekeihez komponált előjáték-sorozata – a zeneszerző, Maróti Gábor előadásában – meghallgatható ezen a YouTube-linken; az intonációk kottáit ITT lehet letölteni.

A szerző engedélyével és a kiadó – a győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszéke – hozzájárulásával zenepedagógiai és liturgikus célra valamennyi tétel kotta- és hanganyaga szabadon hozzáférhető a Győri Egyházmegye honlapján és más katolikus intézmények fórumain.

Az intonációciklus a közeljövőben nyomtatott formában gyűjteményesen is megjelenik.

Maróti Gábor 130 darabból álló intonációgyűjteménye korábban közzétett részeinek – intonációk húsvéti népénekekhez; Urunk mennybemenetelétől úrnapjáig; az SzVU énektár évközi miseénekeihez (introitus, offertorium); a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából komponált intonációk az SzVU énektár Oltáriszentség-énekeihez; Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének intonációi; intonációk Mindenszentek főünnepére, halottak napjára és a gyászszertartásokhoz; az SzVU népénektár adventi népénekeihez; karácsonyi és újévi népénekekhez – kottáit a római katolikus liturgikus orgonazene honlapján érhetjük el: liturgikus-orgonazene.bloglap.hu.

Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár előjáték-sorozatainak hangfelvételei a YouTube-videomegosztón szerepelnek.

Forrás: Richter Viktória/Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás – a győri Szent Imre-templom keresztútjának részlete

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria