Ismét debreceni roma szakkollégista kapta a Vásáry Tamás Ösztöndíjat

Hazai – 2019. november 15., péntek | 12:38

Székely Bence, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és Varga Ákos, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatója kapta idén a fiatal zenészeket, valamint kiemelkedő önkéntes munkát végző fiatalokat támogató Vásáry Tamás Ösztöndíjat. Az elismerésről szóló oklevelet november 11-én adták át a diákoknak.

A Vásáry Tamás Ösztöndíjat 2013-ban, a világhírű zongoraművész és karmester 80. születésnapja alkalmából alapították, és rá egy évre ítélték oda első alkalommal. A debreceni Szent Miklós Roma Szakkollégium diákjai közül 2017-ben és 2018-ban nyerte el pályázó az ösztöndíjat, idén pedig ismét debreceni szakkollégista kapta az elismerést.

A pályázat célja ifjú zenészek szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése, és kiemelkedő önkéntes tevékenységet végző fiatalok támogatása. Az elbírálás során előnyt élvez az a pályázó, aki hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű vagy önkéntes tevékenységét hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű személyek körében végzi vagy végezte.

Idén a bírálóbizottságot Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes és a névadó, Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész alkotta. A kiemelkedő önkéntes tevékenységért járó ösztöndíjat Székely Bence, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium negyedéves történelem–angol szakos hallgatója kapta megosztva Varga Ákossal, aki a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákja. Az ösztöndíjról szóló oklevelet november 11-én adta át a fiataloknak Horváth Zita, Vásáry Tamás és Tokody Ilona.

Székely Bence egyetemi tanulmányi kezdete óta vesz részt olyan önkéntes munkában, mellyel hátrányos helyzetű tanulók, lakásotthonos gyerekek tanulását, szabadidejük hasznos eltöltését segíti. Rendszeres látogatója nyári napközis táboroknak, amelyekben roma és vagy nehéz sorsú gyerekek vesznek részt. A debreceni Karitatív Testület munkáját is segíti évek óta, például a nyár végi tanszergyűjtéssel, illetve a karácsonyi adománygyűjtéssel.

Forrás: Juhász Éva/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Juhász Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria