Isten kezében – Kobe Bryant kosárlabdasztár és a katolikus hit

Nézőpont – 2020. január 28., kedd | 19:58

Kobe Bryant olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, a sportág legendás alakja január 26-án Dél-Kaliforniában helikopterszerencsétlenségben elhunyt egyik lányával, Giannával együtt. A helikopteren kilencen utaztak, senki nem élte túl a balesetet.

Kobe Bryant az Észak-amerikai Profi Kosárlabdaligában (NBA) 1996 és 2016 között a Los Angeles Lakers csapatában játszott. Ikonikus alakja volt a sportágnak, minden idők egyik legnagyobb kosárlabda-játékosának tartják. Ötször lett NBA-bajnok, egyszer elnyerte az NBA-döntő Legértékesebb Játékosa elismerését, kétszeres olimpiai bajnok volt, és még számtalan kitüntető címet kapott, illetve különleges sporteredményt ért el.

Mindezek mellett Kobe Bryant férj és apa volt. 2015-ben egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy katolikus hite segítette túllendülni saját és egész családja életének nehéz időszakain.

Bryant katolikus családban nevelkedett. 2001-ben feleségül vette Vanessa Laine-t egy dél-kaliforniai templomban. Négy lányuk született.

2003-ban Bryantot megvádolták, hogy egy coloradói hotelben megerőszakolt egy nőt. A sportoló elismerte a szexuális kapcsolatot, de tagadta, hogy erőszakot követett volna el. Amikor az eset nyilvánosságra került, elvesztette szponzorait. 2004 szeptemberében ejtették ellene a vádakat. A kosárlabdázó nyilvánosan bocsánatot kért az érintettől. Nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Bár őszintén úgy gondolom, hogy a köztünk lévő kapcsolat konszenzuson alapult, most már értem, hogy ő nem ugyanúgy látta és látja a történteket, mint én.”

2015-ben a GQ (Gentlemen's Quarterly) magazinnak adott interjújában elmondta, miután az ügy megoldódott, úgy döntött, elhagy bizonyos felszínes elemeket a nyilvános képből, amit kialakított magáról. „Amit megértettem a coloradói esetből, hogy önmagamnak kellett volna lennem ott, abban a pillanatban.”

Bryant elárulta: félt, hogy börtönbe kerül egy olyan bűncselekmény miatt, amit nem követett el. „Az egyetlen, ami valóban segített nekem az eljárás során – katolikus vagyok, katolikusnak neveltek, a gyerekeim is azok –, hogy beszéltem egy pappal” – mondta. „Igazából elég vicces volt: a pap rám nézett, és megkérdezte: »Elkövetted?« Azt válaszoltam: »Persze, hogy nem«. Aztán megkérdezte: »Van jó ügyvéded?« Én valami olyasmit mondtam: »Ó, igen, nagyszerű ügyvédem van.« Aztán csak annyit mondott: »Engedd el. Lépj tovább. Isten nem ad neked olyat, amit ne bírnál el, és ez már az ő kezében van. Semmit sem tudsz irányítani. Szóval, engedd el.« És ez volt a fordulópont” – emlékezett vissza Bryant.

Az, hogy 2004-ben úgy döntött, életét még inkább Istenre bízza, nem védte meg a kosárlabdasztárt a további nehézségektől. 2011-ben Vanessa válókeresetet nyújtott be, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. De Bryant úgy döntött, hogy nem adja fel házasságát, és két évvel később felesége visszavonta a kérelmét.

„Nem mondom, hogy a házasságunk tökéletes, az nem is lehetséges” – mondta a kosárlabdázó a GQ-nak adott interjúban. „Küzdünk, akárcsak minden házaspár. De sportolóként híres vagyok arról, hogy rendkívül elszánt vagyok, és ha kell, kidolgozom a belemet. Hogyan viselkedhetnék így a szakmai életemben, ha nem teszem ugyanezt a magánéletemben, ami a gyerekeimet érinti? Értelmetlen lenne.”

Bryant és családja rendszeresen járt templomba. Cristina Ballestero énekesnő január 26-án az Instagramon közzétett egy történetet arról, hogy egy hétköznapi szentmisén összefutott Bryanttel a Szent Család-székesegyházban, a kaliforniai Orange-ben. „Amikor áldozni mentünk, [Bryant] maga elé engedett. Ha a Katolikus Egyházban nőttél fel, tudod, hogy ez egy gesztus, amivel a férfiak a templomban kifejezik a nők iránti tiszteletüket. Azt mondta, szép hangom van” – írta az énekesnő, megjegyezve, hogy akkor éppen egy sálat viselt fátyolként, ami eltakarta őt, és egyszerűen csak bekapcsolódott a liturgikus énekek éneklésébe.

Bryant azáltal is megélte a hitét, hogy elkötelezetten segítette a rászorulókat. A Kobe & Vanessa Bryant Family Foundation (családi alapítvány) által ifjúsági hajléktalanszállókat és számos szegényeket segítő projektet támogatott.

A Los Angeles Timesban 2012-ben így fogalmazott: A hajléktalanság olyan probléma, amivel nem igazán foglalkoznak, „mert könnyű a hajléktalant hibáztatni, és azt mondani: »Hát, rossz döntést hoztál. Ide jutottál. Ez a te hibád.« Az életben mindannyian követünk el hibákat; hátradőlni, és hagyni, hogy valaki így éljen, és mosni kezeinket... nem helyes”.

Fordította: Szalontai Anikó

Forrás: Angelusnews.com

Fotó: Angelusnews.com; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Kobe Bryant és lánya, Gianna