Isten a szeretet hatalmával uralkodik – Megújult a templom és a plébánia Pócspetriben

Hazai – 2022. november 23., szerda | 17:08

Külsőleg megújult a pócspetri Szent Kereszt felmagasztalása-templom és a helyi plébánia és rendház épülete, amiket Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg november 20-án, Krisztus Király vasárnapján. Az ünnepi szentmisében a főpásztor három fiatalnak kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.

Köszöntőjében a főpásztor kifejezte örömét, hogy ezen a napon a történelmileg is jelentős település híveivel, a pócspetri egyházközséggel ünnepelhet. (Az 1948-as pócspetri események jelentősége miatt a magyar kormány 2019. szeptember 17-én a polgármesteri hivatal épületét magyar történelmi emlékhellyé nyilvánította.)

A főpásztor homíliájában Jézus Krisztus, a mindenség Királya ünnepének üzenetéről elmélkedett. Jézus Krisztus egészen más király volt, mint a földi királyok. A szentleckében (Kol 1,12–20) olvassuk: az Atya „helyet adott szeretett Fia országában”. Van országa, de ezt nem találjuk a térképen. „Nem lehet azt mondani: Nézzétek, itt van, vagy amott!” (Lk 17,21) – tanított róla Jézus. Isten országa bennetek van, az ember szívében.

Az ország szép magyar szavunk, az úrság szóból ered, amely azt mutatja, hogy az országnak van ura. Ki uralja a szívetek országát? Isten bennetek, az életetekben uralkodik, és nem akárhogyan: a szeretet hatalmával, és nem a hatalom szeretetével. Ez a szeretet legteljesebb módon a kereszten mutatkozott meg.

Ha két ember szeretetben van egymással, Isten országa köztük van, de ha gyűlölettel vannak egymás iránt, ott a pokol van.

Ezután az evangéliumban található érdekes képről, a nép viselkedéséről beszélt a püspök: „A nép bámészkodott.” Nem érintette meg az embereket, hogy egy ártatlant végeznek ki. A nép éppen a szíve keménysége miatt nem fogta fel, nem értette meg, hogy elérkezett Isten országa. Érdemes Jézus és a körülötte állók viselkedését megfigyelni. „Szabadítsd meg magadat!” – mondják Jézusnak. Levizsgáztatják az Istent – mutatott rá Palánki Ferenc püspök. A Szentírásban szereplő emberek viselkedésében magunkat is felfedezhetjük.

Hányszor megtesszük ezt mi is. Azt mondjuk Istennek: ha nem segítesz, akkor nem vagy, mert ha lennél, akkor tudnál, akarnál segíteni, és úgy irányítanád az életemet, ahogyan én akarom.

„Így szoktunk hisztizni a Jóisten előtt. De Isten nem fogja a mi szekerünket tolni, hanem benne hagy a nehézségekben. Ő nem jött le a keresztről sem, pedig meg tudta volna tenni. Azért maradt ott, hogy tudjuk követni. Nem akar csodát tenni saját magáért, így mi se kérjünk magunknak csodát. Lehet kérni gyógyulást, az örök életet, e világi békességet, sőt, kell is ezekért imádkozni, de mindig hozzá kell tenni – ahogyan Jézus is tette a Getszemáni-kertben –, hogy »ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!« (Lk 22,42) Hiszen nem azt akarom, hogy az Isten az én uralmam alá, országomba kerüljön, hanem én akarok az Ő országába, uralma alá kerülni. Hiszem, hogy van országa Istennek, és hiszem, hogy úgy lehetek tagja, ha engedem, hogy az Ő szeretete működjék bennem és rajtam keresztül.”

Palánki Ferenc teljes homíliája ITT olvasható. 

A szentmise végén Szenes István plébános köszönetet mondott a főpásztornak a közös ünneplésért, a bérmálás szentségének kiszolgáltatásáért, valamint a felújításban szerepet vállaló támogatóknak a segítségnyújtásért. A templom külső megújulása kormányzati támogatásból, a plébánia és rendház felújítása pedig a kormányzati támogatások mellett Tamás György polgármester hathatós közbenjárásának, Sitku Zsolt, a VILU-PET 2000 Kft. ügyvezetője és munkatársa kivitelezési munkálatainak és anyagi támogatásának köszönhető.

Az ünnepségen jelen volt Simon Miklós országgyűlési képviselő és Tamás György, Pócspetri polgármestere is.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria