Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

Hazai – 2019. február 18., hétfő | 15:33

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalomhoz tartozók mellett számos más, a házasságokat különösen támogató közösség tagjai jöttek el: fiatal és idősebb párok, kisgyerekesek és olyanok, akiknek gyermekei már kirepültek a családi fészekből.

A Házasság Hete idei nagykövetei – Gorove László állandó diakónus és felesége Gorove Kriszta – Mohos Gábor püspökkel a templom szentélyébe vonult, ahol a szentmise elején Fülöp Ákos atya felolvasta Bíró László püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensének üzenetét. A püspök levelében köszönetet mondott Gorove Lászlónak és feleségének megannyi pár házasságra való felkészítéséért és kíséréséért, valami azért, hogy személyes példájukkal másoknak is utat mutatnak. A családreferens püspök üzenetében arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek kovászai a szeretetre épülő és Istent követő házasságoknak, hiszen tartós, elkötelezett, megszentelt házasságban élni ma is jó. Bíró László úgy fogalmazott: fogadják meg az idei év mottóját, és házasságuk legyen randevú egy életen át.

Mohos Gábor püspök az Egyház által elismert Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére (Équipes Notre-Dame) nemzetközi katolikus házastársi mozgalom papi résztvevője szentbeszédében hangsúlyozta, a házasság az emberek Istentől kapott ajándéka, kincse, ám a párok ezzel az ajándékkal feladatot is kapnak. Fontos, hogy az egymás iránti bizalom alapja az Istenhez fordulás legyen, hiszen Isten az, aki közel hozhat minket egymáshoz, és nekünk adhatja az egység ajándékát. Nem mi hozzuk létre ezt, hanem Istentől kapjuk, hangsúlyozta a püspök.

A szentmisén elhangzott evangéliumi részhez kapcsolódva a főpásztor arról beszélt, hogy Jézus vonzotta az embereket, hatalmas tömeg gyűlt köré. Ő pedig az emberekre tekintve azt látta, hogy valami hiányzik az életükből. Szegények, éhesek, de nem csupán anyagi értelemben nélkülöznek. Sokszor mi is hasonlóképpen érezhetünk – mondta Mohos Gábor püspök.

Egyedül Jézus adhat igazi választ erre a hiányra, hiszen ő az, aki képes begyógyítani lelkünk sebeit, és megbocsátani a bűneinket. A házaspároknak Istenre kell bízniuk közös életüket, hiszen csak ő tud valóban segíteni. Ez az Isten-tapasztalat átformál minket, és a tőle kapott ajándékot – a jóságot és a szeretetet –, tovább kell adnunk a családban. Így lehetünk Isten szeretetének tanúi és közvetítői egymás számára. Jézus hív bennünket, gyógyít, megerősít minket, és olyan utat mutat számunkra, amely értelmet ad a mindennapoknak. Távlatot mutat földi életünk során, hiszen benne ott van a feltámadás és az örök élet reménye.

A püspök homíliáját követően Gorove Kriszta és férje, László szólt a templomban megjelent hívekhez. Kriszta hangsúlyozta, hogy minden házasságban lehetnek hiányosságok, de Jézus a segítségünkre siethet. Az evangéliumból egyetlen gondolatot emelt ki: az emberek törekedtek arra, hogy megérintsék Jézust, és akik így tettek, azok meggyógyultak. Krisztina hozzátette: az érintés nagyon fontos egy kapcsolatban. Majd feltette a kérdést: vajon a házaspárok mindennap megérintik egymást? Gyógyítják egymást?

Gorove László mindenkit arra figyelmeztetett, hogy mi is Jézus tanítványai vagyunk. Jézus az Atya akaratát teljesítette, ezért boldog volt. A házasságban élőket Isten segítőtársnak rendelte egymás mellé, ezért a családban, házasságban élők is Isten akaratát teljesítik – így lehetnek igazán boldogok.

A homíliát követően a könyörgéseket a különféle házasmozgalmak tagjai, házaspárok mondták el.  A fohászok sorában többször elhangzott az a kérés is, hogy mielőbb gyógyuljon fel betegségéből Bíró László családreferens püspök.

A szentmise végén hálaadó imádságot mondtak a jelenlévők. A párok köszönetet mondtak a férjként, feleségként megélt hivatásukért, amit Isten gondolt el számukra.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria