Isteni „vakcinák” címmel nyílt virtuális kiállítás

Kultúra – 2021. március 4., csütörtök | 14:25

Isteni „vakcinák” – a 18. századi népi vallásosság csodás emlékei címmel virtuális kiállítást nyitott Facebook-oldalán a Piarista Múzeum.

Az elmúlt hetekben nem nagyon volt olyan nap, amikor a jelentősebb hírportálokon ne találkoztunk volna vakcinás topickal. Már hónapok óta a figyelem középpontjában áll, hogy országos és világviszonylatban milyen új vakcinákat fejlesztenek, melyek nyertek hivatalos engedélyt, illetve mely típusú védőoltásokból érkezett éppen szállítmány hazánkba.

A Piarista Múzeum új virtuális kiállítása azonban nem a jelenlegi vírushelyzettel foglalkozik – pontosabban olyan szempontból mégiscsak azzal foglalkozik, hogy nem bagatellizálva, nem relativizálva mostani nehéz helyzetünket, szeretné bemutatni, hogy hasonló cipőben járó elődeink miként fordultak az isteni irgalomhoz, a szentek közbenjáráshoz, a néphit, népi vallásosság különböző kapaszkodóihoz, mentőöveihez, amikor betegségekkel, járványokkal szembesültek.

A digitális tárlat a rend központi gyűjteményében őrzött, gazdag emlékanyagon keresztül egy olyan korból szeretne kis ízelítőt adni, amelyben az emberek nem bízhattak a modern orvostudományban vagy a professzionális gyógyszeriparban, ahol nem léteztek még védőoltások. Léteztek viszont csodás kegyképek, ereklyetartó amulettek, illetve bajelhárító, gyógyító, mágikus erővel felruházott oltalomlevelek és szentképek, amelyeket a 18. századi népi gyógyászat is előszeretettel használt, amikor betegségekkel, járványokkal vagy éppen a halállal kellett szembenézniük.

A Piarista Múzeum virtuális kiállítása olyan érdekes, sőt mai szemmel néha már megdöbbentő kegyességi emlékeket mutat be, amelyek saját korukban teljesen hétköznapinak számítottak – így a reliquiariumok, breverlek, Caravaca-keresztek, amulettcédulák, Schluckbildek, skapulárék és frászsapkák.

„A breverlek vagy oltalomlevelek általában kilenc, összetartozó, egy lapra felragasztott, fa- vagy rézmetszetű szentképet tartalmaztak, amelyek felhajthatóak voltak, és különböző amulettcédulákat, áldóimákat rejtettek” – olvasható a virtuális tárlat egyik oldalán, a ferences rend áhítatának kedvelt kultuszképeit és bajelhárító amuletteket tartalmazó 18. századi breverl ismertető leírásában.

A kiállítás Facebook-regisztráció nélkül is megtekinthető ITT.

Forrás és fotó: Piarista Múzeum; Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria