Istennek a legigényesebbet – Elkezdődött a KAZETTA tábor Balatonbogláron

Hazai – 2022. augusztus 8., hétfő | 15:24

Negyedik alkalommal gyűlnek össze egyházi könnyűzenei zenekarok, kórusok tagjai a Katolikus Zenei Táborban (KAZETTA) augusztus 7. és 14. között, hogy tudásuk fejlesztésével igényes zenét vihessenek szolgálatukba. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke nyitotta meg szentmisével a tábort a balatonboglári Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban.

A nyitó szentmisén hagyomány, hogy azok alkotnak zenekart, akik a KAZETTA tanárai lesznek: Marczell Márton, a tábor szakmai vezetője (zongora), Fodor Tamás és Huszák Zsolt (gitár), Simon Dávid (basszusgitár), Simon Bence (ütős hangszerek), Bartal Ágnes (hegedű), Szczuka Anna (ének). 

Megszólal a zene, a táborozók kezdetben bátortalanul, majd egyre erőteljesebben énekelnek. Páratlan a hangzás. Azok töltik meg a templomot, akik azért vannak itt, mert jobbak akarnak lenni a muzsikálásban, hogy Istennek a legszebbet adják. Sokan visszatérők, igényük van a fejlődésre, és a közös zenélés során barátságok szövődtek az ország különböző részeiből érkezők között. Idén a tábor fő támogatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága.

„A táborban a Katolikus Egyház liturgiájának szolgálatára képzünk zenészeket, az egyéni tudás fejlesztésére fektetve a hangsúlyt.

Arra fókuszálunk, hogy elindítsuk, vagy legalábbis motiváljuk a szakmai fejlődést, hogy a templomokban végzett szakrális könnyűzenei szolgálat egyszerre feleljen meg a liturgikus előírásoknak és a könnyűzene kívánalmainak”

– fogalmazta meg céljukat Csanády Lőrinc, a tábor főszervezője, a Boanergész együttes vezetője. Miközben a zenészek, énekesek a profi gyakorló könnyűzenész tanárok közvetítésével megismerik a könnyűzene módszertanát, elmélyülnek a lelkiségben is.

Palánki Ferenc, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke fontosnak tartotta, hogy átautózza az országot, és együtt legyen a táborozókkal, kifejezze köszönetét, hogy vállalják a szolgálatot, hogy készek tanulni.

Szentbeszédében arról tanított, hogyan válhatunk Isten országának polgáraivá: Hol van az én kincsem? Ha a szívem Istennél van, a legtöbb, ami adható, azt kapjuk meg, Isten országát éljük meg. Jézus Krisztus, aki eljött, hogy velünk szeretetegységben, létegységben legyen, bevon minket a Szentháromság szeretetközösségébe. Bennünk való létét harmónia, belső béke jelzi, ami a körülményektől független istenkapcsolatból származik. Ezt ápolva, őrizve tudjuk embertársainkkal rendben tartani kapcsolatainkat. Az Istennek való szeretetkapcsolat megtapasztalása indítja szolgálatra az embert, melynek útját-módját Jézus mutatta meg nekünk. Nem szabad aggódnunk, hogy talán kevés az, amit tenni tudunk.

Ahogy a só egy kristálya is hordozza a só ízét, úgy a mi tetteink is tanúságtételek az embert szerető Istenről.

A püspök arra buzdította a táborozókat, legyenek készek növekedni, tanuljanak egymástól, hogy hazavigyék a találkozások örömét.

A KAZETTA helyszíne a Babel Camp kulturális központ. Különleges az öt és fél hektáros parkban fekvő vendégváró hely hangulata. A boglári borgazdaság egykori központja ma művészeti eseményeket fogad be. Itt táborozik a mintegy hetven résztvevő és huszonöt tanár.

A program gerincét az egyéni képzések adják. Zongora, gitár, basszusgitár, dallamhangszeres improvizáció, ütőhangszer, szolfézs – ezekre jelentkezhetnek a résztvevők. A délelőttök hangszeres és énekes egyéni órákkal telnek, a délutánok pedig a zenekari gyakorlatokkal. A táborozókból összeállítanak hat-, nyolc-, tízfős zenekarokat, amelyekben van gitár, zongora, ének, dallamhangszer. A táborban megtanulják és élesben gyakorolják, mi a szerepe az egyes hangszereknek egy zenekarban.

A nyitónap előadását Hegyi Barnabás, a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom karnagya, kántora, orgonistája tartotta – a középpontban a liturgia állt.

„Át akarjuk adni azt az alapot, hogyan van jelen a liturgiában a zene, mit, mikor és hogyan kell játszaniuk a szentmiséken, hogy a zenei szolgálat alátámassza a liturgia cselekményét” – mutatta be az előadás célját Csanády Lőrinc. – Akik ezt tudják, és megkapják az egyéni fejlesztésben a könnyűzene sajátos módszertanát, gyönyörűen fognak zenélni.” Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, melynek során a résztvevők saját gyakorlatából adódó problémák kerültek szóba.

A tábor egyik csúcspontja a tanári koncert, melyre mindenki hoz egy dalt és mellé egy rövid tanúságtételt. A dalokat közösen adják elő, nagyon mély élményeket megosztva.

Különleges élmény a dicsőítő est, amely egyszerre ima és szakmai gyakorlat, a résztvevők közül mindig más ül be a zenészek közé, így a könnyűzene improvizativitását összekapcsolják a vallásos zenével. Minden este van kóruséneklés, valamint készülnek a zárókoncertre, ahol mindegyik zenekar kétdalos műsort ad elő.

A KAZETTA is szolgálat: megerősít a zenei tudásban, megadja a közösség élményét, elmélyít a zenészi hivatásban, abban a tudásban, amire a résztvevők a zenéjük által hivatottak. 

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Trauttwein Albert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria