Jelentősen megújul a Csornai Premontrei Apátság

Megszentelt élet – 2018. június 8., péntek | 12:07

Turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, megszépül a helyiek által használt park, valamint egy idősek otthona is létesül az apátság mellett – jelentették be a Csornai Premontrei Apátságban június 6-án tartott projektindító sajtótájékoztatón.

„Az egyházi fejlesztések azért is fontosak, mert meg kell őrizni és élővé kell tenni a kereszténységet hazánk jövője, az itt élő emberek érdekében” – mondta a sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára. Elhangzott, hogy Csornán turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, megszépül a helyiek által használt park, valamint egy régen várt idősek otthona is létesül az apátság mellett.

A premontrei rend évszázadok óta jelen van Magyarországon. Méltó, hogy hazánkban is megújuljanak a 2021-ben fennállása 900. évfordulóját ünneplő szerzetesrend turisztikai vonzerőt jelentő műemlékei és színvonalas szakmai munkát végző intézményei. A Csornai Premontrei Apátság 2,7 milliárd forint kormányzati forrásból és a Széchenyi 2020 program keretében 300 millió forint uniós forrásból újul meg.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a csornai apátság most bejelentett nagy beruházásai mellett kormányzati támogatásból újult meg és bővült a rend gimnáziuma Szombathelyen, valamint megkezdődött keszthelyi szakgimnáziumának felújítása is. Régóta esedékes a román stílusú türjei premontrei prépostsági műemlék templom és környezetének rekonstrukciója, amely 3,1 milliárd forint kormányzati támogatásból szintén megvalósul.

Az államtitkár utalt egy friss felmérésre, amely szerint a magyarok több mint 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet a saját életében és a nemzet szempontjából egyaránt. „Az egyházi fejlesztések elsősorban a hitéletet szolgálják, de a magyar társadalom többsége számára is értékesek. Azok számára is fontosak, akik igénybe veszik az egyházi fenntartású köznevelési és szociális intézményeket, vagy látogatják az egyházi műemlékeket” – fogalmazott Soltész Miklós.

Csorna a premontreieknek köszönhetően több mint 800 éve spirituális központ is – fogalmazott Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője. Méltatta a szerzetesrend szorgalmát és agilitását, melynek köszönhetően meghatározó fejlesztések valósulhatnak meg. Bónáné Németh Katalin polgármester szerint a premontreiek mindig biztos hátteret, hagyományt, kultúrát, rangot, országos ismertséget és fejlődést jelentettek a városnak.

Fazakas Zoltán Márton apát megköszönte a kormányzati támogatásokat, melyeknek köszönhetően a premontrei rend a 21. századi feltételeknek megfelelően tudja folytatni lelkipásztori, oktató-nevelő, szociális és kulturális tevékenységét hazánkban.

Forrás: Miniszterelnökség

Fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria