Jim Caviezel: A világnak olyan harcosokra van szüksége, mint Szent Pál

2018. január 12. péntek 19:56

A Szent Pálról szóló legújabb filmjét népszerűsítve Jim Caviezel január 3-án több ezer diák előtt tett tanúságot hitéről Chicagóban.

Előadása kezdetén Caviezel a nevek jelentéséről beszélt: Saulus azt jelenti, nagy, Pál pedig azt, hogy kicsi – ezzel hangsúlyozta, mennyire fontos kicsinynek lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk. „Ez a szentek útja, és így lett Saulból is Szent Pál” – tette hozzá.

Életútjáról, színészi pályája kezdetéről szólva kiemelte, hogy az Úrtól kapott meghívást. Ezzel együtt nem volt könnyű, amikor hollywoodi karrierje a Monte Cristo grófjában játszott Edmond szerepével elindult. Amikor Edmondot igazságtalanul bebörtönözték, ezt írta a falra: „Isten igazságot szolgáltat nekem”. Ez a szerep megtanította Caviezelt arra, hogy Isten mindannyiunkat személyesen szereti, ott van számunkra az elkeseredés legsötétebb pillanataiban is.

A Monte Cristo grófja után Mel Gibson arra kérte a színészt, játssza el Jézus szerepét a Passióban. „Azt akarta, hogy olyan férfi alakítsa Jézust, akinek neve kezdőbetűi J és C (mint Jesus Christ), és micsoda véletlen, éppen 33 éves. Véletlen egybeesés? Nem hiszem. Az életetek véletlen, vagy inkább lehetőség?” – kérdezte a fiataloktól.

„Amikor a kereszten voltam, rájöttem, hogy megváltásunk a szenvedésben van… és mindenkinek fel kell vennie a keresztjét. A hitünknek, a szabadságunknak ára van – figyelmeztetett Caviezel. – Fiatalok, a feltámadást sok szenvedés, sok fájdalom előzte meg, és a ti utatok sem lesz más, öleljétek hát magatokhoz a kereszteteket, és fussatok a cél felé!”

A színész bátorságra buzdította a fiatalokat: „Szeretném, hogy legyen bennetek bátorság belépni ebbe a pogány világba, hogy félelem nélkül meg tudjátok vallani hiteteket a nyilvánosság előtt. A világnak szüksége van olyan harcosokra, mint Szent Pál és Szent Lukács, akik a nevüket, jó hírüket tették kockára, hogy átadják a világnak a hitet, a Jézus iránti szeretetüket.”

„Isten mindannyiunkat arra hív, hogy nagy dolgokat tegyünk. De hányszor nem válaszolunk a hívására? – folytatta. – Ideje, hogy nemzedékünk elfogadja ezt a meghívást, Isten hívását, aki mindannyiunkat arra buzdít, hogy teljesen adjuk át Neki magunkat, lássuk meg azt a szerető kezet, amely vezet az utunkon, és kezdjük elölről; böjtöljünk, elmélkedjünk a Szentíráson, és vegyük komolyan a szentségeket.”

„A hanyatlás kultúrájában élünk” – figyelmeztetett Caviezel, felidézve Szent Maximilan Kolbe szavait, aki szerint a 20. század legnagyobb bűne a közöny volt. Rámutatott, hogy igaz ez a 21. századra is: „Le kell vetkőznünk magunkról ezt a közönyt, nem szabad tolerálnunk a gonosz pusztítását. Csak a Krisztus bölcsességében való hit tud megmenteni minket, de ehhez az kell, hogy legyenek tettre kész harcosok, akik készek kockára tenni jó hírüket, nevüket, és egész életüket is az igazságért.”

Végül így buzdította a fiatalokat: „Ne legyetek olyanok, mint ez a romlott nemzedék! Legyetek szentek! Nem azért lettetek teremtve, hogy másokhoz idomuljatok. Arra születtetek, hogy mások legyetek és kiemelkedjetek.”

Forrás és fotó: Aleteia

Videó: FOCUS – Fellowship of Catholic University Students

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-megaldotta-mariaremetei-plebania-felujitott-epuletet
Erdő Péter megáldotta a máriaremetei plébánia felújított épületét

Plébániaépülete felújítását ünnepelte a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika közössége. November 18-án Erdő Péter bíboros áldotta meg az egyházközség otthonát.

10:50
ferenc-papa-mindannyiunknak-szamot-kell-adnunk-eletunkrol
Ferenc pápa: Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!

November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni.

2018. november 18. vasárnap