Jótékonysági akcióval ünnepelték Szent Erzsébet napját a Pannonhalmi Területi Főapátság plébániái

Megszentelt élet – 2023. november 29., szerda | 17:34

Ahogy Szent Erzsébet a szeretet nevében megnyitotta kötényét a rászorulók előtt, úgy fordul a nélkülözők felé minden évben az ő emléknapján a Pannonhalmi Területi Főapátság is. Idén november 18-án Láziban ünnepelte a főapátsághoz tartozó tizenöt plébánia Szent Erzsébet napját. Az alkalmat minden évben jótékonysági akcióval kötik össze.

A Pannonhalmi Területi Főapátság plébániái Szent Erzsébet napja alkalmából nem csak közösen emlékeznek a szent életű asszonyra, hanem példáját követve figyelmüket a rászorulókra irányítják. 2023-ban rendhagyó módon nem élelmiszergyűjtést hirdettek, hanem pénzadományokat vártak, amit a kárpátaljai Batár község görögkatolikus ifjúsági szervezetének ajánlottak fel – mondta Hortobágyi Arnold OSB. A bencés szerzetes nem csak a vendéglátó Lázi, hanem Veszprémvarsány, Ravazd és Bakonypéterd (az úgynevezett „4plébánia”) plébánosa is.

Az ünnepi szentmisét Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát celebrálta. Rámutatott: Erzsébet hős szeretete és életszentsége az, amely több mint 800 évvel a halála után is mozgósítő erő. Majd hozzátette, hogy Szent Erzsébet példájának lényege abban állt, „hogy Istent feltétlenül, mindennél jobban szerette; hogy Isten az ő számára nem elvont gondolat, hanem élő személy volt, akinek akaratát és szeretetét utolsó leheletéig követni akarta. Ez volt minden szíve dobbanása. Istent látta, Krisztust látta a rászorulóban”.

Hortobágyi Cirill arról is beszélt, hogy Szent Erzsébet időszerűségének másik oka világunk mai lelkiállapota, amelyet Ferenc pápa így fogalmazott meg: „Olyan történelmi időszakban élünk, amely nem kedvez a legszegényebbekkel való törődésnek.” A főapát szerint egyre harsányabb a jólétre irányuló felszólítás, miközben a szegénységben élők hangja elhal. „Zárójelbe kerül, ami kellemetlen és szenvedést okoz, míg a testi erő és szépség felértékelődik, mintha az jelentené a legfontosabb elérendő célt. A rohanás, mely mindennapi életünk része, nem engedi, hogy megálljunk, segítsünk a másiknak, törődjünk a másikkal.

Az irgalmas szamaritánus példázata nem egy múltbéli mese, hanem tükör mindannyiunk jelenének. Pedig az osztozás öröme mélyíti a szívünket!”

Beszédében hangsúlyozta, hogy a szeretetszolgálat, az Egyház működésének szívében van, és nem jótékonykodás csupán. Akkor vagyunk csak gyermekei a Magasságbelinek, ha megérint a másik ember sorsa, állapota.

Arra kapunk meghívást, hogy Isten tükörképei legyünk, hogy életünk az ő szeretetének ajándéka legyen a világ felé.

Ebben a képben kell keresni mindannyiunknak ma is a magunk helyét, rá figyelnünk Isten személyesen hozzánk szóló szavára, és minden lustaságunkat, keserűségünket, bosszúságunkat és kishitűségünket legyőzve követnünk akaratát.” Végül hozzátette: „Így lehetünk áldás a környezetünk számára, így sugározhatjuk Krisztust Európa és az egész világ felé, így költözhet új életerő családjainkba, közösségeinkbe, népünkbe és Európa népeinek közösségébe. Ilyen nagyszerű hivatásunk van, ne adjuk hát alább!”

A szentmise után Lázi polgármestere, Kajtár József felajánlásának köszönhetően a helyi művelődési házban gyűltek össze a tizenöt plébánia hívei, plébánosai, a képviselő-testületek vezetői és a Pannonhalmi Főapátság szerzetesei. Tizennyolc család vállalata, hogy erre a szeretetvendégségre süt-főz – mondta el Hortobágyi Arnold.

A Szent Erzsébet-napon 500 ezer forint gyűlt össze a kárpátaljai görögkatolikus ifjúsági szervezet javára, amelyet már el is juttattak számukra.

Az ünnepről szóló bővebb beszámoló IDE KATTINTVA olvasható.

* * *

A Pannonhalmi Főapátság jótékonysági szervezete november 17–19-én immár hetedik alkalommal vett részt az Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett karácsonyi áruházi gyűjtésben. A Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász már a kezdetekkor is szép eredményeket ért el, de az utóbbi években a pandémia, a háború és az infláció, illetve az ársapkás alapélelmiszerekből vásárolható mennyiség maximalizálása éreztette hatását. Az idei gyűjtés során azonban több mint 2 tonna adomány gyűlt össze, ami rekordnak tekinthető.

„Nagyszerű élmény volt ismét megtapasztalni az adakozásra megnyílt érzékeny szívek jó példáját és az összefogás erejét. Reményteljes látni azt is, ahogy a fiatal családok a kisgyermekeiket az adakozásra nevelik – őket biztatták, hogy hozzák a standhoz az élelmiszer-adományukat, amit majd szerényebb körülmények között élő családokhoz, gyermekekhez juttatunk el” – mondta Lőrincz Pál OSB, a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A gyűjtésből ő is kiveszi a részét, évről évre segít a szállításban, logisztikában és az anyagmozgatásban. A szervezőmunka oroszlánrészét azonban Szabó Gyöngyi, a pannonhalmi karitász munkatársa vállalta az első kapcsolatfelvételtől az elszámolásig.

Az akcióhoz minden évben csatlakoznak a főapátsághoz tartozó plébániák karitászcsoportjai is. Hortobágyi Arnold OSB, a „4plébánia” plébánosa idén ismét személyesen vett részt a gyűjtésben kis csapatával, diákjaival.

A gyűjtésről szóló riport ITT olvasható.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria