Jótékonysági hangversenyt rendeznek Győrben a párizsi Notre-Dame újjáépítéséért

Hazai – 2019. április 18., csütörtök | 19:21

A párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésének támogatására április 28-án Deák László orgonaművész ad jótékonysági hangversenyt Győrben, a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Győri Egyházmegye kezdeményezésére.

Az Isteni Irgalmasság vasárnapján, 19 órakor kezdődő jótékonysági hangversenyen részt vevők adományait a Győri Egyházmegye a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére ajánlja fel.

A koncerten A. P. F. Boëly Offertoire; Maróti Gábor Kontrasztok; P. Cochereau Adagio, illetve O filii; Koloss István Húsvéti fantázia című műve, valamint Mozart- és Mendelssohn-szonáták hangzanak el.

A rendezvény fővédnöke Veres András győri megyéspüspök.

*

Mint ismeretes: a párizsi Notre-Dame gótikus székesegyházban április 15-én, nagyhétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, és leomlott a kúp alakú négyezeti huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony. „Újjáépítjük a Notre-Dame-ot” – ígérte még hétfőn, röviddel éjfél előtt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a világhírű párizsi katedrálisnál. Az újjáépítés költségéhez a Győri Egyházmegye ily módon szeretne hozzájárulni.

Deák László orgonaművész a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium orgonatanára, a budapest-belvárosi ferences templom orgonistája.

A budapesti Zeneakadémia után tudását Párizsban tökéletesítette. Kiváló professzorok számos mesterkurzusán vett részt, több nemzetközi zenei verseny díjnyertese. Magyarországon kívül számos európai országban vendégszerepelt. Több orgonamű magyarországi bemutatója fűződik nevéhez. Rádió- és tévéfelvételek készültek közreműködésével. CD-felvételein francia romantikus és 20. századi zene, valamint Liszt Ferenc művei szólalnak meg.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria