Jubileumi kiállítás nyílt a nagykanizsai piarista iskola történetéről

Hazai – 2015. december 1., kedd | 9:59

Alapításának 250. évfordulóját ünnepli a nagykanizsai piarista gimnázium. Ebből az alkalomból a Thúry György Múzeum, az iskola és a rendtartomány központi levéltára szervezésében november 24-én időszaki kiállítás nyílt Nagykanizsán, a Kiskastélyban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tárlat az intézmény történetét mutatja be korabeli fotók, szöveges dokumentumok, illusztrációk és tárgyak segítségével a kezdetektől az újrainduláson át napjainkig.

A tárlat megnyitóján Száraz Csilla múzeumigazgató és Nyeste Pál SP, a jubiláló iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. „Ma már igazán sikeres az intézmény, egyre többen iratkoznak be iskolánkba. Korábban csak elemi iskola, később nyolc osztályos iskola, majd hat és nyolc osztályos gimnázium működött. Jelenleg általános iskola, gimnázium, kollégium, sőt óvoda alkotja az intézményegyüttest” – mondta el Nyeste Pál piarista tanár, az iskola igazgatója.

Ezt követően Dénes Sándor polgármester beszédében kiemelte, hogy e kiállítás tanúbizonyságot ad arról, hogy a piaristák – jelmondatukhoz híven – mindig a kegyességre és a tudományra nevelték a jövő generációt. „Kiváló nevelő munkájáról mindig messze földön híres volt a kanizsai piarista iskola, amely mind a mai napig meghatározza a város erkölcsi életét és arculatát. Olyan kiváló hírességek is koptatták e padokat, mint például a haza bölcse, Deák Ferenc és Vörösmarty Mihály” – méltatta az intézményt a polgármester.

Dénes Sándor beszédét követően az önkormányzat nevében emléklapot adott át Nyeste Pálnak a 250 éves évforduló alkalmából.

Az új kiállítás igazodik az intézmény szellemiségének kettős arculatához: az egyik fele ugyanis a tanárok életét, tudományos és lelkipásztori munkáját mutatja be, a másik pedig a diákok mindennapjait. Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője, a kiállítás egyik megálmodója és rendezője érdekes és izgalmas történetekkel is szolgált tárlat-nyitó beszédében az 1765-ös alapítástól az 1948-as államosításig. Elmondta, hogy 1950-ben az ÁVO eltávolította a szerzeteseket az intézményből, s a tanítás 40 éven át szünetelt. Koltai András ellenpontként az aktív cserkészélet virágkoráról is beszélt, amikor a szerzetesek még együtt teniszeztek a diákokkal.

A Kunics Zsuzsa és Koltai András által rendezett kiállítás 2016. január végéig várja az érdeklődőket.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria